Χαιρετίζουν τη δημιουργία συνασπισμού συριακής αντιπολίτευσης τα αραβικά κράτη

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 13:25
UPD:17:00

Τη δημιουργία ενός συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης χαιρέτισε ο Αραβικός Σύνδεσμος στη Ντόχα.

A- A A+

Τη δημιουργία ενός συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης χαιρέτισε ο Αραβικός Σύνδεσμος, καλώντας και τις υπόλοιπες παρατάξεις αντιφρονούντων να ενταχθούν στις τάξεις της.

Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και της επανάστασης συστάθηκε στη Ντόχα την Κυριακή.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος πάντως προς το παρόν δεν αναγνώρισε το νέο σχηματισμό ως το μοναδικό εκπρόσωπο του συριακού λαού. Νωρίτερα, έξι κράτη του Περσικού Κόλπου τον αναγνώρισαν ως «νόμιμο εκπρόσωπο» της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν «να υποστηρίξουν τον Εθνικό Συνασπισμό καθώς χαράζει ένα δρόμο προς τον τερματισμό της αιματηρής κυριαρχίας του Ασαντ».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η εξέλιξη αποτελεί «σταθμό», χωρίς ωστόσο να αναγνωρίσει το συνασπισμό ς μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αναγνωριστεί ο νεοσυσταθείς συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης και ζήτησε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να συσπειρωθούν οι ένοπλες συνιστώσες.

Οι ηγέτες της εξόριστης αντιπολίτευσης της Συρίας σχημάτισαν συνασπισμό την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, και τώρα αναζητούν την διεθνή αναγνώριση για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Βομβαρδισμοί στα σύνορα με την Τουρκία

Ενώ τω μεταξύ, συριακό μαχητικό βομβάρδισε σήμερα για δεύτερη μέρα σπίτια στην πόλη Ρας αλ-'Ειν, λίγα μέτρα από την τουρκική μεθόριο, σύμφωνα με δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters.

Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ρας αλ-Έιν, η οποία την Πέμπτη πέρασε στον έλεγχο των ανταρτών.

Το Ρας αλ-'Ειν είναι ένα από τα δυο σημεία ελέγχου προς την Τουρκία, τα οποία ελέγχει ο συριακός στρατός.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό να απομακρυνθεί από τη μεθοριακή ζώνη και έκλεισαν τα σχολεία για προληπτικούς λόγους, ενώ ο τουρκικός στρατός έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή.

Χθες, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμού από συριακό αεροσκάφος στην Ρας αλ-'Ειν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή