Αντιδράσεις των κομμάτων στον απόηχο του Eurogroup

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 14:39
UPD:17:13

A- A A+

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, αλλά και ανησυχίες για το κόστος της επιμήκυνσης εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ανακοινώσεις τους με αφορμή το χθεσινό Eurogroup.

Η επιμήκυνση όχι μόνο δεν θα προσφέρει κάποια ανάσα, αλλά ισοδυναμεί με επιμήκυνση της λιτότητας, συνοδευόμενη από ακόμα πιο δυσβάσταχτους όρους, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

REUTERS

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το χθεσινό Eurogroup αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση τόσο για την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει μια διαφορετική πολιτική, όσο και για την κοινή συνισταμένη των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη διαλυτική πολιτική της λιτότητας.

«Η ικανοποίηση που εκφράζεται στο τελικό ανακοινωθέν για τη δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει νέους μηχανισμούς για την εποπτεία του προγράμματος και τη «διόρθωσή» του με πρόσθετα μέτρα, ισοδυναμεί με τη μετατροπή της χώρας σε μια οιονεί αποικία χρέους των δανειστών, όπου το μνημόνιο αποτελεί τη βασική ρυθμιστική πολιτική από το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Κάνει επίσης λόγο για «πρόσδεση της κυβέρνησης Σαμαρά στο άρμα της γερμανικής πολιτικής» και τονίζει ότι με όποιο τρόπο και αν τελικά χορηγηθεί η δόση, «ούτε καν μπαίνει στο τραπέζι μια πραγματικά βιώσιμη λύση για το χρέος, το οποίο θα συνεχίζει να αυξάνεται».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο μεταξύ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του για διεθνή διάσκεψη για το χρέος και συνολική ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2252213 .

«Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από ένα γενναίο κούρεμα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο όμως, όπως επεσήμανε, πρέπει να συνοδευτεί «με πολιτικές ανάπτυξης και με δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές». Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει, αλλά να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει, εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Η επιμήκυνση που παρουσιάστηκε ως το μέγα επίτευγμα της δήθεν διαπραγμάτευσης αποτελεί αίτημα εκείνων των πιστωτών που έχουν επιλέξει αντί της λύσης του ελληνικού προβλήματος με διαγραφή χρέους, την διαιώνιση και την ανακύκλωση του φαύλου κύκλου της κρίσης», σχολίασε αναφερόμενος στο προσχέδιο της τρόικας ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρ. Ζώης. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, επιμήκυνση σημαίνει νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

Νέα, «εξοντωτικά» μέτρα για το λαό, είτε επικρατήσει η Γερμανία, είτε το ΔΝΤ- Ιταλία-Ισπανία, για το πώς θα γίνει το νέο «κούρεμα» «βλέπει» και το ΚΚΕ. Η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και τα μονοπώλια, όποιος κι αν την κάνει, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, προειδοποιεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, προσθέτοντας ότι ωφελημένα μπορεί να βγουν μόνο κάποια τμήματα της πλουτοκρατίας. Η λύση για το λαό απαιτεί αποδέσμευση από την Ε.Ε., τονίζει ο Περισσός και καλεί εργαζόμενους και νεολαία «να μην εγκλωβιστούν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή