Κινητοποιήσεις στην Ευρώπη κατά της λιτότητας

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 12:57
UPD:17:22

A- A A+

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ευρώπη στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά της λιτότητας και των μνημονίων.

Στην Αθήνα οι πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που κήρυξαν στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου και παρέμειναν για κάποια ώρα. Ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε ολόκληρη την ελληνική επικρατεία.

Κ. Τσικρικάς: Ανάστατος και δύσπιστος ο κόσμος της εργασίας στο Δημόσιο

Κ. Τσικρικάς: Ανάστατος και δύσπιστος ο κόσμος της εργασίας στο Δημόσιο

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των νέων μέτρων και κρέμασαν πανό στα κάγκελα του υπουργείου. Ξεχωριστό «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και με πορεία έφτασαν στο άγαλμα του Βενιζέλου όπου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην τρίωρη στάση εργασίας και στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, ήταν μαζική.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, μαζική ήταν η συμμετοχή και στις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. «Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι σε Ελλάδα και Ευρώπη αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τις νεοφιλελεύθερες αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές», σημειώνει η Συνομοσπονδία, προσθέτοντας ότι η λιτότητα και οι περικοπές στους μισθούς οδηγούν στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ δέχθηκε πληθώρα μηνυμάτων συμπαράστασης από πολλά συνδικάτα της Ευρώπης, μεταξύ αυτών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Στα μηνύματά τους τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν «μονόπλευρη, άδικη και σκληρή την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στη χώρα μας, καταδικάζοντας την υπονόμευση της αυτονομίας των συλλογικών συμβάσεων και την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, που όμως ανακοίνωσε ότι τα δρομολόγια του σιδηροδρομικού άξονα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη) θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

«Η Ελλάδα φωνάζει όχι άλλη ανεργία, όχι άλλες απολύσεις, όχι άλλα μέτρα, αλλά ποιος ακούει; Όπως λέει και ο λαός «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», σχολίασε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλης.

«Σήμερα όμως θα ακούσουν γιατί όλη η Ευρώπη είναι ενωμένη ενάντια στα μέτρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το πιο τρανταχτό παράδειγμα της Ενωμένης Ευρώπης είναι της συνομοσπονδίας της Αυστρίας που έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο Wir Sind Alle Griechen (Είμαστε όλοι Έλληνες)».

Κινητοποιήσεις σε 23 χώρες

Στην ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης συμμετέχουν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

«Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει, σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

Αναλυτικά, στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ισπανία ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, υπαίθριων αγορών και σταθμών.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν 28 συλλήψεις, ενώ 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στο τέλος της ημέρας με δύο μεγάλες διαδηλώσεις, εκ των οποίων η μία διοργανώνεται από το κίνημα των αγανακτισμένων.

Ο διεθνής συντονισμός δείχνει ότι είναι «ιστορική στιγμή για το κίνημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Fernando Toxo, επικεφαλής του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου Comisiones Obreras.

Στην Ιταλία σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

REUTERS

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις Πάδοβα και Μπρέσια, στον ιταλικό βορρά, ενώ στο Τορίνο, μέλη του Cgil κατάφεραν να ανέβουν στον ουρανοξύστη όπου σύντομα πρόκειται να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας San Paolo Intesa. Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο Μιλάνο η πορεία προσπάθησε να πλησιάσει στα τοπικά γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αστυνομικοί δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος. Στο κέντρο της πόλης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων παρέλυσε.

Στη Βενετία, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε "Fate i soldi con i nostri debiti" («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»). Στην κωμόπολη Μέστρε, εργάτες και φοιτητές προχώρησαν σε ρίψη αυγών και μπογιάς στις εισόδους γραφείων και υποκαταστημάτων τραπεζών.

Στη Ρώμη, φοιτητές των πανεπιστημίων της ιταλικής πρωτεύουσας πλαισίωσαν την διαδήλωση των εργαζομένων, με συνθήματα συμπαράστασης και προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό». «Η λιτότητα στραγγαλίζει την απασχόληση κι αυξάνει την φτώχεια των εργαζομένων. Μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι στέρησε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη από τους νέους μας», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του συνδικάτου Cgil.

Το συνδικάτο Cgil συμμετείχε στην κινητοποίηση με τετράωρη στάση εργασίας, στο δημόσιο τομέα, κηρύχθηκε οκτάωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ στις διαδηλώσεις έλαβαν μέρος και τα αυτόνομα συνδικάτα Cobas. Τα δυο άλλα ιταλικά μεγάλα συνδικάτα, Cisl και Uil, αποφάσισαν αντιθέτως να μη συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας.

Στη Γαλλία προγραμματίστηκαν 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Στη Γερμανία η συνομοσπονδία των γερμανικών συνδικάτων (DGB) θα διοργάνωσε για το μεσημέρι συλλαλητήριο στο κέντρο του Βερολίνου, ενώ έχει αναρτήσει και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της.

Ο πρόεδρος της Μίχαελ Ζόμερ απηύθυνε προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης. «Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών ... Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών» δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο Ζόμερ παρατήρησε ότι η Γερμανία μέχρι τώρα έχει αντισταθεί «σχετικά καλά στη δεύτερη φάση της οικονομικής κρίσης», σημειώνοντας όμως ότι η γενική οικονομική κατάσταση αρχίζει να γίνεται αντιληπτή σε ορισμένους τομείς, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στα χημικά.

«Θέλουμε καλά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή να επενδύουμε απέναντι στην κρίση και όχι να κάνουμε περικοπές μέχρις εσχάτων» πρόσθεσε, καλώντας τα συνδικάτα να επιτεθούν στο «θεμελιώδες κακό της οικονομικής κρίσης, δηλαδή την κυριαρχία των αγορών».

«Είμαστε αλληλέγγυοι (...) και θα στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στις χώρας αυτές», σημείωσε ο Ζόμερ, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε πολλές γερμανικές πόλεις από την DGB, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνομοσπονδία που έχει περίπου 8 εκατομμύρια μέλη.

Στη Φρανκφούρτη περίπου 100 άτομα, κυρίως συνδικαλιστές, συγκεντρώθηκαν το πρωί εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις χώρες της νότιας Ευρώπης, ένα σύνθημα που είχαν μεταφράσει στα ελληνικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά. «Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ευρωπαίους εργαζόμενους», είπε ο Στέφεν Μέρτε του αριστερού κόμματος Die Linke. «Οι πλούσιες χώρες πρέπει να είναι αλληλέγγυες με τις φτωχότερες» πρόσθεσε.

«Δεν θέλουμε μια πολιτική λιτότητας που απευθύνεται αποκλειστικά στους μικρούς, αλλά μια πολιτική μέσω της οποίας οι υπεύθυνοι αυτής της κρίσης, δηλαδή οι τράπεζες, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε από την πλευρά του ο Στέφαν Κέρτσελ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Έσσης-Θουριγγίας. «Ας μη λέμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα του Νότου (...) Η κρίση χτυπά και τη δική μας πόρτα. Η μερική απασχόληση, τα προβλήματα πωλήσεων στην Opel, είναι επίσης συνέπειες της κρίσης» κατέληξε.

Στο Βέλγιο απεργούν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους. Μάλιστα κάποιοι εργάτες στις Βρυξέλλες διαμαρτυρήθηκαν, ανάβοντας φωτοβολίδες στις σιδηροδρομικές ράγες, εμποδίζοντας τη διέλευση των τρένων.

Η διατάραξη της ομαλής ροής των συγκοινωνιών αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία κυρίως στο νότιο τμήμα του Βελγίου. Επιπλέον τα δρομολόγιά μεταξύ Γερμανίας και Βελγίου ακύρωσε και η ιδιοκτήτρια εταιρεία της υπερταχείας Thalys, ενώ αναμένονται καθυστερήσεις δρομολογίων προς τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Στην Αυστρία η συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» και επίσης έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή