Υπό την επήρεια της θεατρικής τρέλας του Γιαν Φαμπρ

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 15:28
UPD:29/11/2012 10:26

A- A A+

Αποθεώνοντας τις ευφάνταστες δυνατότητες του θεάτρου και αποκαλύπτοντας την υπερβατική γοητεία του, ο διάσημος Βέλγος εικαστικός, περφόρμερ, σχεδιαστής, σκηνοθέτης, χορογράφος και συγγραφέας, Γιαν Φαμπρ, έρχεται ξανά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει δύο πολυμορφικά έργα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συνδυάζοντας όλες τις τέχνες σε ένα θέαμα, ο Γιαν Φαμπρ, ως παγκόσμια καλλιτεχνική φιγούρα της πρωτοποριακής τέχνης, παρουσιάζει το έργο «Η δύναμη της θεατρικής τρέλας», σήμερα Τετάρτη 14 και αύριο Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ και το έργο «Αυτό είναι το θέατρο, όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι», την Κυριακή 18 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, υπογράφοντας την ιδέα, τα κείμενα, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τους φωτισμούς.

Πρωτοποριακό ρήγμα στο θεατρικό στερέωμα

Τα δύο ανατρεπτικά θεάματα που παρουσίασε ο Γιαν Φαμπρ τη δεκαετία του '80 - προκαλώντας έκρηξη στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου και χορού, με την εισβολή της πραγματικής δράσης σε πραγματικό χρόνο και της δημιουργίας του μετα - δραματικού θεάτρου - παρουσιάζονται - με ελληνικούς υπέρτιτλους-στην ανανεωμένη τους έκδοση, από τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη και την ομάδα του, Troubleyn Ensemble, που αποτελείται από επτά γυναίκες και οκτώ άνδρες.

Η «Δύναμη της θεατρικής τρέλας»

Η παράσταση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1984, είναι ένας εντυπωσιακός συνδυασμός ελέγχου, ερωτισμού και ουμανιστικού στοχασμού, ένα θέαμα ανησυχητικό, σαγηνευτικό και συναρπαστικό, διάρκειας 4 ωρών και 20 λεπτών. Αποτέλεσε μια αιφνιδιαστική επιμνημόσυνη δέηση εν εξελίξει, μια εξαιρετική σύνθεση από τα παλιά στοιχεία του θεάτρου και τις καινούργιες προτάσεις και πρόσφερε στον δημιουργό της διεθνή αναγνώριση, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής, που ευνοούσε τη σύμπραξη των τεχνών σε σύνθετα θεάματα.

Ο Γιαν Φαμπρ συνοδεύει τη ζωντανή δράση σε αυτήν τη γιορτή - μνημόσυνο του παλιού θεάτρου με καταιγιστική προβολή εικόνων και μουσικά αποσπάσματα από τον Βάγκνερ, τον Ρίχαρντ Στράους, τον Ότμαρ Σεκ, τον Μπιζέ και την πρωτότυπη μινιμαλιστική μουσική του συμπατριώτη του, Βιμ Μέρτενς.

«Αυτό είναι το θέατρο, όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι»

Η αναβίωση της παράστασης του 1982 είναι ένας 8ωρος μαραθώνιος εικονοκλαστικού θεάτρου, μια ιστορική παράσταση ανατροπής, με την οποία ο Γιάν Φαμπρ απελευθερώνει το θέατρο από τη σύμβαση της μίμησης, της αναπαράστασης και του νοήματος και το θέατρο, ως ψέμα, ως φάρσα δίνει τη θέση του στο οπτικοακουστικό σύμπαν του καλλιτέχνη.

Είναι μια ολόκληρη εργάσιμη μέρα, ένα οκτάωρο που σημαίνει δουλειά και όχι παιχνίδι, πραγματικότητα και όχι κατασκευή, βίωμα και όχι περισπασμό. Είναι ένας πραγματικός χώρος και όχι ένας τόπος σε αναπαράσταση, όπου τα πρόσωπα «δουλεύουν» ασταμάτητα, συγκεντρώνουν διάφορα υλικά, ντύνονται, γδύνονται και εξουθενώνονται, πριν ακόμα αποχωρήσουν από τον χώρο της δουλειάς.

Πολυσχιδής και τολμηρή προσωπικότητα

Χωρίς θεατρικές σπουδές, απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών και του Δημοτικού Ινστιτούτου Διακοσμητικών Τεχνών της Αμβέρσας, ο απόγονος του περίφημου Γάλλου εντομολόγου Ζαν - Ανρί Φαμπρ, είχε μάθει να διακοσμεί βιτρίνες. Από εκεί, μετέφερε στο σανίδι όλη την εικαστική του ιδιοφυία και αντικατέστησε τις κούκλες με ζωντανές υπάρξεις, ηθοποιούς και χορευτές, τους «πολεμιστές της ομορφιάς», όπως τους ονομάζει.

Μαγνητισμένος από την περιθωριακή και την εναλλακτική κουλτούρα, ο πολυ - καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ είναι συνυφασμένος με τους πειραματισμούς και τις καινοτομίες, δίνοντας το δικό του στίγμα στον χώρο της παγκόσμιας τέχνης.

Δεν διστάζει να εκφράσει τον θαυμασμό του για τους γκάνγκστερ και την ευφυΐα τους απέναντι στο σύστημα, με την ίδια άνεση με την οποία μιλάει για την αδιανόητη δύναμη του ωραίου και για το ανθρώπινο σώμα ως αντικείμενο έρευνας ή για το Κέντο, την ιαπωνική παραδοσιακή ξιφομαχία, που τον βοηθά στη διανοητική και φυσική του ισορροπία.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, οι θεατές μπορούν να βγαίνουν από την αίθουσα και να επιστρέφουν. Οι παραστάσεις δεν συνιστώνται για ηλικίες κάτω των 16 ετών. Τιμές εισιτηρίων: 16, 25 ευρώ. Ειδικές τιμές: 6 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10 (65+, πολύτεκνοι) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς