Το δίκτυο NTV και άλλα τηλεοπτικά κανάλια της Τουρκίας μετέδωσαν πως ο υπουργός Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς παραιτήθηκε σήμερα από την κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετζεβίτ, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ισμαήλ Τζεμ.
Ωστόσο, πριν ακόμη κοπάσει ο θόρυβος, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε ότι ανακάλεσε την παραίτησή του, πιθανώς υπό το βάρος πιέσεων. Οταν κυκλοφόρησε η είδηση περί παραίτησής του, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη για τη στήριξη της τουρκικής λίρας.
Νωρίτερα σήμερα σύντομη συνάντηση με τον Ντερβίς είχε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος είχε επίσης ολιγόλεπτη συνομιλία και με τον τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.
Ο Ντερβίς, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέλαβε στις 2 Μαρτίου του 2001 το υπουργείο Οικονομίας με στόχο την εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας της τουρκικής οικονομίας σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τότε πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι «είναι προδιαγεγραμμένο» το φιλόδοξο πολιτικό του μέλλον. Οι εξελίξεις μάλλον το επιβεβαιώνουν. Μέρες οικονομικής κρίσης είχαν φέρει τον Ντερβίς στην Τουρκία. Η πολιτική κρίση, φαίνεται ότι του ανοίγει το δρόμο για τα πρώτα βήματα στην πολιτική του καριέρα.
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν επικείμενη ίδρυση νέου φιλοευρωπαϊκού κόμματος, από τους Κεμάλ Ντερβίς και Ισμαήλ Τζεμ. Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αντέδρασε με άνοδο 2,2% στη διαγραφόμενη προοπτική δημιουργίας νέου κόμματος, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση Τζεμ.
«Οι πληροφορίες για την επικείμενη ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος που θα περιελάμβανε δύο πρώτης τάξεως μεγέθη της νυν κυβέρνησης, τους υπουργούς Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς και Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, συμβάλλουν στην ανόρθωση του ηθικού των επενδυτών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τούρκος χρηματιστής.
Το νέο κόμμα, με κεντροαριστερό πολιτικό προσανατολισμό, θα είναι σαφώς φιλοδυτικό και αποφασισμένο να τηρήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) για την έξοδο της Τουρκίας από τη σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται από τον Φεβρουάριο του 2001.
Παράλληλα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το νέο κόμμα θα έχει στόχο να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και που μέχρι τώρα έχουν μείνει στα χαρτιά λόγω των ενστάσεων του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, εταίρου του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ετζεβίτ.