Μέρκελ: Η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης

Αποδοκιμασία των επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 20:30
UPD:20:37

«Η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

A- A A+

Τα επεισόδια που συνέβησαν το πρωί στη διάρκεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη αποδοκίμασε η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με το πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό.

«Η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται ότι διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις επίμαχες δηλώσεις του γερμανού υφυπουργού Χανς Γιόακιμ Φούχτελ για την αποδοτικότητα των εργαζομένων στους ΟΤΑ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2252614 , συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το συνεδριακό κέντρο, όπου φιλοξενείται η Συνέλευση και προπηλάκισαν μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας. Κάποιοι άλλοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο, τους απώθησαν ωστόσο άνδρες των ΜΑΤ, ενώ είχε προηγηθεί κυνηγητό μεταξύ των δύο πλευρών στο χώρο γύρω από το κτήριο.

Τα επεισόδια καταδίκασε νωρίτερα σήμερα και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέροντας πως «κάθε πράξη βίας που ξεφεύγει από τα δημοκρατικά όρια, εκθέτει τη χώρα και βάζει σε κίνδυνο μια εθνική προσπάθεια, για την οποία όλοι αυτή τη στιγμή ματώνουμε προκειμένου να βγει γρήγορα η Ελλάδα από το αδιέξοδο και να ξαναβρεί το βηματισμό της στην Ευρώπη που οραματιστήκαμε», παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης».

Ευρ. Στυλιανίδης: Κάθε πράξη βίας εκθέτει τη χώρα

Ευρ. Στυλιανίδης: Κάθε πράξη βίας εκθέτει τη χώρα

Οι δηλώσεις του γερμανού υφυπουργού έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΟΤΑ καταλόγισε στον γερμανό αξιωματούχο απύθμενο θράσος και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του απαξιωτικές, προσβλητικές και κατάπτυστες.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η παρέμβαση και το ύφος του δείχνει πώς η συγκυβέρνηση έχει παραδώσει τη χώρα στους Γερμανούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως κατακτητές και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους».

Η προσφορά του πολιτικού προσωπικού και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απαξιώνεται από κανένα, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασκούνης στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα, δηλώσεις όπως αυτή του κ. Φούχτελ «ευλόγως δημιουργούν αντιδράσεις και εντάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους, έχουν ως αποτέλεσμα να παραπλανούν και να συσκοτίζουν τις πραγματικές προσπάθειες εξυγίανσης και ανασυγκρότησης, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει κάνει με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες».

Διερωτήθηκε παράλληλα με ποιο μοντέλο «μέτρησε» ο κ. Φούχτελ την παραγωγικότητα εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ελλάδας και Γερμανίας, και αν σε αυτό το μοντέλο του συνέκρινε και την αντιστοιχία των μισθών τους.

Υπογράμμισε τέλος ότι οι πραγματικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοβοήθειας έχουν αποτελεσματικότητα «όταν όλες οι πλευρές ενεργούν και αναγνωρίζουν εμπράκτως τις αρχές της αλληλοκατανόησης και της ισοτιμίας».

Τις δηλώσεις του Φούχτελ καταδίκασε μέσω twitter και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Να μην πετάμε ρουκέτες. Υπάρχουν εργαζόμενοι στους Δήμους που δουλεύουν πιο πολύ από τον καθένα», ήταν το σχόλιό του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή