Xάγη: Αθωώθηκαν δύο κροάτες στρατηγοί

Για «πολιτική απόφαση» κάνει λόγο η Σερβία
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 11:12
UPD:14:27

Ο Αντε Γκοτοβίνα (αριστερά) και ο Μλάντεν Μάρκατς (δεξιά) είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 24 και 18 χρόνων αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2011 για ανθρωποκτονίες, ωμότητες και απάνθρωπες πράξεις στη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας (1991-95) εναντίον των Σέρβων της Κροατίας.

A- A A+

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκανε δεκτή την έφεση κατά της καταδίκης των κροατών απόστρατων στρατηγών Αντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου εις βάρος Σέρβων στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1995.

Ο Γκοτοβίνα και ο Μάρκατς είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 24 και 18 χρόνων αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2011 για ανθρωποκτονίες, ωμότητες και απάνθρωπες πράξεις στη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας (1991-95) εναντίον των Σέρβων της Κροατίας.

«Το εφετείο αποφάσισε την απαλλαγή τους», ανακοίνωσε ο δικαστής Θίοντορ Μέρον από τη έδρα του δικαστηρίου στη Χάγη.

Ο Γκοτόβινα ήταν επικεφαλής της επιχείρησης «Καταιγίδα» που είχε στόχο την επανακατάληψη της αυτοαποκαλούμενης Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα, ενός από τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης των Σέρβων της Κροατίας το 1995.

Οργή στη Σερβία, ενθουσιασμός στην Κροατία

Για «πολιτική απόφαση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το δικαστήριο κατέληξε σε μία πολιτική απόφαση και όχι ένα δικαστικό πόρισμα. Η σημερινή απόφαση δεν θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και θα ανοίξει παλιές πληγές», πρόσθεσε.

Το διεθνές δικαστήριο «έχασε όλη του την αξιοπιστία», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ράσιμ Λιάλιτς.

«Αυτό που συνέβη σήμερα μαρτυρά την επιλεκτική δικαιοσύνη που είναι χειρότερη από κάθε αδικία», είπε.

Ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς δήλωσε ότι επλήγη σοβαρά η αρχή της τιμωρησίας των εγκλημάτων πολέμου και πρόσθεσε ότι η απόφαση είναι σκανδαλώδης.

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, για δολοφονίες, διωγμούς και απειλή της ζωής χιλιάδων ανθρώπων και γι αυτό κανένας δεν λογοδότησε» υπογράμμισε ο κ. Βούκτσεβιτς σε δήλωσή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

«Δεν είναι κατανοητό πως στη δίκη σε πρώτο βαθμό το δικαστικό συμβούλιο επέβαλε τόσο βαριές ποινές και στη δίκη σε δεύτερο βαθμό ελήφθη μια εκ διαμέτρου αντίθετη απόφαση», είπε ο Βούκτσεβιτς.

Οι κροάτες απόστρατοι στρατηγοί θεωρούνται στη χώρα τους «ήρωες» της ανεξαρτησίας και η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες το βράδυ σε λειτουργίες και αγρυπνίες υπέρ του Γκοτόβινα και του Μάρκατς σε όλη την Κροατία

«Έφυγε ένα βάρος από την καρδιά μου», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς σχολιάζοντας την απόφαση.

«Είναι προφανές ότι οι δύο είναι αθώοι άνθρωποι» τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος δεν ήταν αιματηρός και ότι δεν υπήρξαν λάθη, αλλά για αυτά, όπως είπε, δεν είναι υπεύθυνη η χώρα, ούτε ο Μάρκατς και ο Γκοτόβινα.

«Η Κροατία ευγνωμονεί τους Μάρκατς και Γκοτόβινα για τα όσα υπέμειναν για τη χώρα», είπε ο κ. Μιλάνοβιτς και ανακοίνωσε ότι η κροατική κυβέρνηση θα στείλει στη Χάγη για τους δύο στρατηγούς αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταβαίνουν οι υπουργοί Αμυνας και Βετεράνων Πολέμου, Αντε Κοτρομάνοβιτς και Πρέντραγκ Μάριτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή