Εορταστικές εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 11:35
UPD:22:35

Το χώρο του Πολυτεχνείου επισκέπτεται απο χθες πλήθος κόσμου για την κατάθεση στεφάνων.

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 39ης επετείου του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα. Το χώρο του Ιδρύματος επισκέπτεται απο χθες πλήθος κόσμου για την κατάθεση στεφάνων, η οποία θα συνεχιστεί ως τις 9 το βράδυ.

Στεφάνια έχουν καταθέσει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε και ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος όμως προπηλακίστηκε από ομάδα ατόμων. Εν μέσω γιουχαϊσμάτων σε βάρος του εκτοξεύτηκαν ποτήρια καφέδων και νερά.

«Πήγα στο Πολυτεχνείο, για να αποτίσω φόρο τιμής ως πανεπιστημιακός και ως υφυπουργός Παιδείας», σχολίασε λίγο αργότερα και πρόσθεσε πως «οι χυδαίες εκδηλώσεις απομονωμένων ομάδων, σίγουρα δεν χαρακτηρίζουν την Πολυτεχνική Κοινότητα, δεν αμαυρώνουν τη γιορτή του Πολυτεχνείου».

Θ. Παπαθεοδώρου: Oσοι αρνούνται την Ιστορία, ας κοιτάξουν την πόρτα του Πολυτεχνείου

Θ. Παπαθεοδώρου: Oσοι αρνούνται την Ιστορία, ας κοιτάξουν την πόρτα του Πολυτεχνείου

«Δεν με αγγίζουν προσωπικά και τους επιστρέφονται, μαζί με την αποδοκιμασία για τέτοια γεγονότα που τελικά υπηρετούν και εξυπηρετούν τους αρνητές του Πολυτεχνείου και των συμβολισμών του», συνέχισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Μπήκα από την κύρια είσοδο, κατέθεσα στεφάνι, έκανα δηλώσεις [...], βγήκα πάλι από την κύρια είσοδο του Ιδρύματος, γιατί έτσι κρίνω ότι πρέπει να κάνει οποιοδήποτε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε μια τέτοια γιορτή», κατέληξε.

«Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο, τη σημερινή απρόκλητη επίθεση εναντίον του υφυπουργού Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου στο Πολυτεχνείο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Τέτοιες πράξεις αμαυρώνουν το πνεύμα της Επετείου και πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία» προσθέτει.

«Καμία πολιτική δύναμη ή ομάδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προοδευτική ή δημοκρατική όταν ενστερνίζεται μεθόδους και πρακτικές που έρχονται από το χθες και μας επιστρέφουν στο χθες» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας «την επίθεση» εναντίον του υφυπουργού Παιδείας και «τη βία από όπου και αν προέρχεται».

Τον προπηλακισμό του υφυπουργού Παιδείας καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Αριστερά http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2253370 .

Το πρωί στο ιστορικό κτίσμα της Στουρνάρη πραγματοποιήθηκε συναυλία προς τιμην του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία του ίδιου του μουσικοσυνθέτη. «Εύχομαι να ξυπνήσει ο λαός», δήλωσε, ερωτηθείς για το νόημα της 39ης επετείου από την εξέγερση του 1973.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο με την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, στις 3 το μεσημέρι.

Οι πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστές ως το τέλος της πορείας, το Σάββατο το βράδυ, οπότε ολοκληρώνονται και οι εκδηλώσεις της επετείου.

Ήδη ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Πατησίων, ενώ αύριο οι ρυθμίσεις θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, και ειδικότερα : Λεωφ. Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας κ.α.

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξέγερση του 1973 αποτελεί «πηγή έμπνευσης»

Η εξέγερση του 1973 δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του και να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως υποστηρίζει, αποτελεί «πηγή έμπνευσης» για μια ολόκληρη ζωή.

« 39 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η συγκυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι « με ψέματα και εκβιασμούς» προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού.

Αναφέρεται, επίσης, σε «νεοναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή», τα οποία όπως τονίζει, « προσπαθούν να αθωώσουν τη στρατιωτική δικτατορία και να σπιλώσουν τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους και τους νέους να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 15.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ΠΑΣΟΚ: Κορυφαία πράξη της αντίστασης κατά του φασισμού

Τριάντα εννέα χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου τα ιδανικά εκείνης της γενιάς, οι αγώνες και οι θυσίες, δεν αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση, παρατηρεί το ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει: «Πάνω σε αυτά στηρίχτηκε η γενιά της μεταπολίτευσης για να δημιουργήσει μια σύγχρονη και προοδευτική Ελλάδα».

Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική αλήθεια, να προσβάλει την μνήμη των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα και τη συλλογική ιστορική συνείδηση του ελληνικού λαού».

«Η 17η του Νοέμβρη είναι μια μέρα βαθειά χαραγμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως η κορυφαία πράξη της αντίστασης κατά του φασισμού», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ .

ΔΗΜΑΡ: Ενότητα του λαού για διέξοδο της χώρας από την κρίση

Στις ιδιαίτερα δύσκολες ώρες που περνά η ελληνική κοινωνία αλλά και στη μάχη κατά των φαινομένων φασισμού και ξενοφοβίας, επικεντρώνεται το μήνυμα της ΔΗΜΑΡ για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα σηματοδοτεί την πιο πλατιά ενότητα του λαού και των προοδευτικών δυνάμεων για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση, για την αποτροπή της χρεοκοπίας, για την υπεράσπιση των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνει, παράλληλα, πως τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταφράζονται σε «αδιάκοπη μάχη» κατά του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενώ η ίδια η εξέγερση αποτελεί «μεγάλη δημοκρατική παρακαταθήκη».

ΠΟΕΣΥ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια «πραγματική χρυσή αυγή»

Στην «πραγματική χρυσή αυγή» για τη χώρα μας αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), εκφράζοντας αισθήματα ύψιστης τιμής για τους νεκρούς και τις δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, φοιτητές και εργαζόμενους των «γεγονότων του Πολυτεχνείου».

« Αυτούς τους αγώνες τους διατηρεί ζωντανούς η ιστορική μνήμη του λαού μας. Ήταν μια πραγματική χρυσή αυγή για τη χώρα μας κι όχι ένα χοντροκομμένο φασιστικό και απεχθές μόρφωμα λογοκλοπής» τονίζει η ανακοίνωση.

Η ΠΟΕΣΥ αναφέρεται εκτενώς και στις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στον «τσακισμένο» δημοσιογραφικό κόσμο, ο οποίος όπως σημειώνει «αγωνίζεται τα τελευταία δύο χρόνια πιο μαχητικά για τις αξίες της ελευθεροτυπίας, για αντικειμενική, ελεύθερη, ανεξάρτητη και πλουραλιστική δημοσιογραφία.

«Γιορτή της μνήμης ο εορτασμός του Πολυτεχνείου»

Η πραγματική γιορτή του Πολυτεχνείου είναι «η γιορτή της μνήμης», είναι η γιορτή για να θυμόμαστε τι έγινε τότε, τι υπήρχε τότε, τι καθεστώς υπήρχε και τι έγινε αμέσως μετά, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Θαν. Κυριαζής, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου στο υπουργείο Παιδείας.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες, συνέχισε, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να παραδειγματιστούν από τους παλαιούς, να πάρουν τα νέα μηνύματα, να πάρουν στα χέρια τους αυτό το οποίο οι παλιότεροι τους έδωσαν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια νέα Ελλάδα, σε μια νέα πατρίδα.

«Όταν λέω νέα πατρίδα, εννοώ να αλλάξει η μορφή της, να αφήσουμε πίσω ό,τι άσχημο υπήρχε και να κοιτάξουμε το μέλλον. Πιστεύω ότι αυτό το μέλλον είναι που μπορεί να μας βοηθήσει, να μας στηρίξει. Γι' αυτό, η Ελλάδα που αφήνουμε στους νέους ανθρώπους, αυτή η νέα Ελλάδα που θα παραδώσουμε οι παλιότεροι στη νεολαία αυτή, θα πρέπει να είναι ο φάρος και η προοπτική μας», πρόσθεσε.

Τέλος, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ιστορίας ωστόσο εκτιμά ότι σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε φως στο τούνελ και να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή