Αποσαφήνιση της νομοθεσίας για την άμβλωση υπόσχεται η Ιρλανδία

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 14:58
UPD:14:58

Μία επιστολή συλλυπητηρίων για το θάνατο της 31χρονης Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, στον πίνακα ανακοινώσεων της οδοντιατρικής σχολής στην οποία σπούδαζε, στο Μπελγκάουμ, στην Καρνατάκα στην νοτιοδυτική Ινδία. Η Σαβίτα απεβιώσε σε ιρλανδικό νοσοκομείο από σηψαιμία, επειδή οι γιατροί αρνούνταν να της αφαιρέσουν το έμβρυο παρά την προβληματική κύηση.

A- A A+

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να αποσαφηνίσει τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις, μετά το θάνατο μιας Ινδής από σηψαιμία, επειδή οι γιατροί αρνούνταν να της αφαιρέσουν το έμβρυο παρά την προβληματική κύηση.

Στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τραγωδία» και δήλωσε πως διενεργούνται δύο έρευνες για τις συνθήκες θανάτου της 31χρονης Σαβίτα Χαλαπαναβάρ. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στην Ιρλανδία. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της αυστηρής νομοθεσίας. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας κυκλοφόρησαν έχοντας τη φωτογραφία της στην πρώτη τους σελίδα και στα κύρια άρθρα ζητούν από τους πολιτικούς να πάρουν πρωτοβουλίες.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε ξεπέρασε τα σύνορα της Ιρλανδίας, λόγω και του γεγονότος ότι το θύμα ήταν ξένη υπήκοος. «Ο θάνατος μια ινδής πολίτη προκαλεί ανησυχία», ανέφερε το Νέο Δελχί. «Αναμένουμε τα πορίσματα των δύο ερευνών των ιρλανδικών αρχών και θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε», είπε ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ιρλανδική νομοθεσία δεν αποσαφηνίζει υπό ποιες συνθήκες η απειλή για την υγεία ή τη ζωή της μητέρας είναι τόσο σοβαρή, ώστε να δικαιολογείται η άμβλωση και έτσι εναπόκειται στους γιατρούς να πάρουν τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους επικριτές του νομικού πλαισίου, μπορεί να εξαρτώνται από προσωπικές πεποιθήσεις.

Παρά τη μείωση της επιρροής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η οποία κυριάρχησε στα πολιτικά δρώμενα στην Ιρλανδία μέχρι τη δεκαετία του 1980, διαδοχικές κυβερνήσεις έδειξαν απροθυμία να νομοθετήσουν για την άμβλωση, καθώς φοβούνταν πως αυτό θα δυσαρεστούσε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε το 1992 με αφορμή την υπόθεση μιας 14χρονης που είχε πέσει θύμα βιασμού, ότι η άμβλωση επιτρέπεται μόνο όταν η ζωή της γυναίκας τίθεται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβάνοντας και την αυτοκτονία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2010 εξέδωσε απόφαση που καλούσε την Ιρλανδία να αποσαφηνίσει τη νομοθεσία της.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή