«Αξιόπιστη» η συριακή αντιπολίτευση κατά τον βρετανό ΥΠΕΞ

Δεν έχει παρθεί ωστόσο τελική απόφαση για την επίσημη αναγνώρισή της
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 17:08

Αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική στον Ασαντ χαρακτήρισε την συμμαχία των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης ο βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέηγκ.

A- A A+

Οι αντιπολιτευτικές ομάδες που μάχονται το καθεστώς στη Συρία αποτελούν «αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική στον Ασαντ», σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Γούλιαμ Χέηγκ.

Οι σχετικές δηλώσεις Χέηγκ έγιναν πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με ηγετικά στελέχη της ενοποιημένης πλέον συριακής αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έκανε λόγο για βούληση από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου να αναγνωρίζονταν επίσημα η αντιπολίτευση από τα πρώτα στάδια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι πριν η Μεγάλη Βρετανία προχωρήσει στην αναγνώριση, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η αντιπολίτευση απολαμβάνει ευρείας στήριξης σε ολόκληρη την Συρία και ότι οι ηγέτες της δεσμεύονται σε ένα δημοκρατικό μέλλον για τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Το Λονδίνο ζητεί συγκεκριμένα από τη νεότευκτη συμμαχία της αντιπολίτευσης ένα ξεκάθαρο σχέδιο πολιτικής μετάβασης της Συρίας στη δημοκρατία.

REUTERS

«Ήθελα να γνωρίσω τους ηγέτες της αντιπολίτευσης προσωπικά, πριν εισηγηθώ στο κοινοβούλιο υπέρ ενός βήματος επίσημης αναγνώρισης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γουίλιαμ Χέηγκ.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα η Γαλλία, δια στόματος του προέδρου Ολάντ, αναγνώρισε την συριακή αντιπολίτευση ως ντε φάκτο κυβέρνηση της Συρίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκφράσει σημαντικές ανησυχίες για τη συμμετοχή στοιχείων ριζοσπαστικού ισλαμιστικού προσανατολισμού στις δυνάμεις των ανταρτών, καθώς και για πράξεις βίας κατά αμάχων που θεωρούνται προσκείμενοι στο καθεστώς Ασαντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή