Πετρέους: Παραποιήθηκε η αρχική έκθεση της CIA για τη Βεγγάζη

Ισχυρίζεται ωστόσο ότι δεν γνωρίζει από ποια υπηρεσία έγιναν οι αλλαγές στο έγγραφο
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 18:24
UPD:18:26

O Ντέιβιντ Πετρέους, κατέθεσε στην Επιτροπή Πληροφοριών του αμερικανικού Κογκρέσου μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της CIA εξαιτίας της αποκάλυψης της εξωσυζυγικής του σχέσης. (Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Αλλες ομσπονδιακές υπηρεσίες αφαίρεσαν την αρχική αναφορά της έκθεσης της CIA σε τρομοκρατική ενέργεια σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της Βεγγάζης, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Ντέιβιντ Πετρέους, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο Πετρέους ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει εξ αρχής την εκτίμηση ότι η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, η οποία κόστισε τη ζωή τεσσάρων Αμερικανών, μεταξύ αυτών του αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στήβενς, αποτελούσε οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποφύγει αρχικά να χαρακτηρίσει την επίθεση τρομοκρατική, κάνοντας λόγο για «αυθόρμητο ξέσπασμα βίας».

Η κατάθεση Πετρέους δόθηκε σε κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής, μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της CIA εξαιτίας της αποκάλυψης της εξωσυζυγικής του σχέσης με την βιογράφο του Πόλα Μπρόντγουελ.

REUTERS

Σύμφωνα με τον ρεπουμπλικανό βουλευτή Πήτερ Κινγκ, ο Πετρέους δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την αφαίρεση της αναφοράς περί οργανωμένης τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο Κινγκ πρόσθεσε ότι παραμένει άδηλο το πώς τελικά προέκυψαν οι εκτιμήσεις τις οποίες χρησιμοποίησε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις στις συνεντεύξεις που παραχώρησε πέντε ημέρες μετά την επίθεση στη Βεγγάζη, εκ μέρους του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ράις είχε υποστηρίξει την εκδοχή της «διαδήλωσης που κατέληξε σε ξέσπασμα βίας», λόγω αντι-ισλαμικού βίντεο το οποίο είχε κυκλοφορήσει τις ημέρες εκείνες στο Διαδίκτυο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή