Aναβαθμίζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου το Ιράν

Ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξή του δεν έχει πολεμικούς σκοπούς
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 19:46
UPD:19:58

Η Τεχεράνη έχει παραγάγει περίπου συνολικά 233 κιλά υψηλής ποιότητας εμπολουτισμένου ουρανίου από το 2010 υπογραμμίζεται στην αναφορά της Διεθνούς Επιτροπής Ατομιής Ενέργειας. (Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Έτοιμο να επεκτείνει τη διαδικασία εμπλουτισμό ουρανίου φαίνεται ότι είναι το Ιράν, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Στην έκθεση γίνεται λόγος για υπόγεια τοποθεσία, στην οποία έχουν τοποθετηθεί μηχανές διαχωρισμού με φυγόκεντρη δύναμη.

Σύμφωνα με την IAEA, ήδη έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή Φόντροου 2.800 μηχανές φυγοκέντρησης, προστατευμένες βαθιά σε ορεινή έκταση, και το Ιράν θα μπορούσε πολύ σύντομα να έχει 1.400 απ’ αυτές σε πλήρη λειτουργία.

Η Τεχεράνη έχει παραγάγει περίπου συνολικά 233 κιλά υψηλής ποιότητας εμπολουτισμένου ουρανίου από το 2010, ωστόσο τα 96 κιλά έχουν εξευγενιστεί στο 20% σχάσιμης καθαρότητας και χρησιμοποιούνται σαν καύσιμο για αντιδραστήρα ιατρικής έρευνας, υπογραμμίζεται στην αναφορά της διεθνούς επιτροπής.

Τέτοιες μετατροπές δυσκολεύουν τη χρήση του υλικού για πολεμικούς σκοπούς και ερμηνεύονται από ορισμένους ως προσπάθεια της Τεχεράνης να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, η IAEA τονίζει ότι εάν οι «εκτεταμένες δραστηριότητες» στη στρατιωτική βάση του Παρτσίν συνδέονται με προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων για πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικού όπλου, αυτό θα υπονομεύσει την αξιοπιστία οποιασδήποτε έρευνας διενεργήσει η επιτροπή στο σημείο σε μελλοντικό χρόνο.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή