Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012 17:27
UPD:18:03
A- A A+

Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πορεία των φοιτητών με τη σημαία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία. Με αφετηρία το Πολυτεχνείο και μέσω των οδών Ακαδημίας και Β. Σοφίας η πορεία έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία, όπου οι συγκεντρωμένοι φοιτητές έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία αποχώρησαν μέσω της οδού Σούτσου ενώ ο δρόμος μπροστά από την Πρεσβεία παραμένει αποκλεισμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Αποκλεισμένη είναι και η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και το Σύνταγμα στο ύψος της Φιλελλήνων και από το Ζάππειο προς την λεωφόρο Αμαλίας.

Λίγο μετά τις 16.00 ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος και η πορεία με επικεφαλής τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, ενώ ξεχωριστή πορεία από την Ομόνοια προς την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποιεί το ΚΚΕ. Το μπλοκ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, θα κατευθυνθεί μετά την αμερικανική και στην ισραηλινή πρεσβεία.

Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός από το πρωί, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Έντονη αστυνομική παρουσία υπάρχει σε διακριτική απόσταση γύρω από το χώρο του Πολυτεχνείου, κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν οι διαδηλωτές, στη Βουλή, σε υπουργεία και περιμετρικά της γερμανικής πρεσβείας στο Κολωνάκι. Εντονότατη είναι επίσης η αστυνομική παρουσία έξω από την αμερικανική πρεσβεία και στους δρόμους γύρω από αυτήν.

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις

Από τις 12 το μεσημέρι παραμένουν κλειστοί οι σταθμοί μετρό του Συντάγματος, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι, Μοναστηράκι και Ακρόπολη. Από τις 2 μετά το μεσημέρι έκλεισαν και οι σταθμοί Πανόρμου, Κατεχάκη και Εθνική Αμυνα.

Ο ΟΑΣΑ σε συνέχεια των τροποποιήσεων στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ που έχει θέσει σε εφαρμογή συνδέει προσωρινά (μόνο για σήμερα) το σταθμό Λαρίσης με τον Κεραμεικό με λεωφορείο. Η γραμμή θα έχει αφετηρία στο Σταθμό Λαρίσης στην αφετηρία των Α15, Β15 & Ε15 και θα είναι κυκλική ως προς το Σταθμό Κεραμεικού χωρίς να πραγματοποιεί στάσεις παρά μόνο στη στάση «Παλαιά Αγορά» επί της οδού Πειραιώς, μεταξύ Ερμού και Βουτάδων για επιβίβαση και αποβίβαση.

Ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Τσουκαλάς κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι κλείνει τους σταθμούς του μετρό «με σκοπό να αποτρέψει τον κόσμο από το να συμμετάσχει μαζικά στην πορεία», κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες και σπασμωδικές» ενέργειες.

Μηνύματα με αφορμή την επέτειο

Η κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών, συνεχίστηκαν έως το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ στα μηνύματα της επετείου αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας.

«Η Πολιτεία εκφράζει, και σήμερα, τον θαυμασμό της στην ηρωική πράξη της νεολαίας κατά του Απριλιανού καθεστώτος. Σε δύσκολα χρόνια βρήκαν τη δύναμη και άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, με γενναιότητα και αυθορμητισμό», αναφέρει στην ημερήσια διαταγή του προς το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου κατέθεσε το πρωί του Σαββάτου στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Στεφάνι κατέθεσε σήμερα και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.

«Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και, συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων σαράντα χρόνων στη χώρα μας. Προφανής στόχος: να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση[...] Μάταιος κόπος. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να σβήσει. Διότι υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι μόνο ένα δρόμο έχει ο λαός για να νικά: το δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, το δρόμο της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επίσης κατέθεσε στεφάνι.

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της δημοκρατίας», δήλωσε η κ. Καλλιπολίτη.

«Η "ηρωική γενιά του πολυτεχνείου" εξαργύρωσε τους "αγώνες" της με υπουργεία, βίλες, κότερα και πολλά εκατομμύρια. Οδήγησε τη χώρα στο σημερινό χάος του χρέους, της ανεργίας και των χιλιάδων αυτοκτονιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την επέτειο η Χρυσή Αυγή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή