«Αγώνας δρόμου» για τη ρύθμιση των τελευταίων εκκρεμοτήτων

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012 14:03
UPD:21:40
A- A A+

Τη διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη επιδιώκει εντός της ημέρας η κυβέρνηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 11 το πρωί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και να δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα στο φύλλο της κυβέρνησης.

Με την πρώτη πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ρυθμίζονται λεπτομέρειες και δίνονται διευκρινίσεις σε μέτρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ με την δεύτερη Πράξη δημιουργείται μηχανισμός που θα ελέγχει και θα προβαίνει αυτόματα σε κυρώσεις σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τον προϋπολογισμό υπουργείων, δημοσίων Οργανισμών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα την Τρίτη στο Eurogroup όπου και αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο μεταξύ στο Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, προτάσσει την ανάγκη άμεσης εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την αποσύνδεσή της από τη συνολική απόφαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά με τέτοιους χειρισμούς ώστε η Ελλάδα να μην εμπλακεί «στη διελκυστίνδα του ΔΝΤ και της Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Οι θυσίες του ελληνικού λαού φέρνουν τους εταίρους και τους δανειστές ενώπιον των δικών τους ευθυνών, σημειώνει επίσης σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «η εκταμίευση των δόσεων για το 2012 πρέπει να συνδυαστεί με ένα πακέτο θετικών ρυθμίσεων για την Ελλάδα ώστε και το χρέος να καταστεί βιώσιμο και η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής να χρηματοδοτηθεί από τους εταίρους και όχι από νέες θυσίες του λαού».

Νέα μέτρα εκτιμά ότι θα φέρει ένα νέο κούρεμα του χρέους ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός.

«Το πολυδιαφημισμένο επόμενο Eurogroup θα συζητήσει αναμφίβολα το ζήτημα που θέτει το ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και συνεπώς την ανάγκη κουρέματος ενός σημαντικού μέρους του. Το πρόβλημα δεν είναι όμως η διαγραφή του χρέους καθ’ αυτή, αλλά τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, ως δήθεν αντικειμενική αναγκαιότητα για το κούρεμα», αναφέρει ο κ. Μηλιός.

Τα μέτρα αυτά, δηλαδή η περαιτέρω πτώχευση και ανασφάλεια της κοινωνίας για να αυξάνει ο πλούτος και η εξουσία της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας είναι ο πραγματικός τους στόχος, προσθέτει, επισημαίνοντας πως αυτή η πoλιτική πρέπει να αλλάξει.

Ασμουσεν: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια μετά το 2014

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο κρατικό γερμανικό δίκτυο ZDF, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές κατά τα έτη 2015-2016, εκτιμώντας ότι η χώρα θα χρειαστεί νέα βοήθεια.

«Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να διευθετήσουμε την χρηματοδότηση για την περίοδο 2013-2014, αλλά θα πρέπει να είναι κανείς έντιμος κα να πει ότι δεν περιμένουμε στ´ αλήθεια η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2015 και το 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Ασμουσεν.

Σε ό,τι αφορά πάντως το ενδεχόμενο χορήγησης νέων δανείων, το στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε ότι τα δάνεια από μόνα τους δεν βοηθούν, καθώς αυξάνουν μακροπρόθεσμα το χρέος. «Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις οι οποίες δεν ανεβάζουν ταυτόχρονα το χρέος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η επαναγορά χρέους ή η μείωση των επιτοκίων στο ισχύον χρέος», διευκρίνισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή