Διαπραγματεύσεις για νέο διακρατικό οικονομικό συνεταιρισμό Ασίας - Ειρηνικού

Ξεκινούν στις αρχές του 2013
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 17:54

Η δέσμευση για την έναρξη διαπραγματεύσεων αναλήφθηκε κατά της διάρκεια της Συνόδου Ανατολικής Ασίας στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης από τα μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN , την Αυστραλία, την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία.

A- A A+

Διαπραγματεύσεις με στόχο τη δημιουργία ενός περιφερειακού οικονομικού συνεταιρισμού, ο οποίος, εάν ευοδωθούν, θα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, συμφώνησαν να δρομολογήσουν από τις αρχές του 2013 ηγέτες από τα κράτη της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού.

Η δέσμευση για την έναρξη διαπραγματεύσεων αναλήφθηκε κατά της διάρκεια της Συνόδου Ανατολικής Ασίας στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης από τα μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την Αυστραλία, την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι χώρες αυτές σκοπεύουν να έχουν περαιώσει τις διαπραγματεύσεις έως τα τέλη του 2015. Ο γ.γ. του ASEAN Σουρίν Πιτσουάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ζώνη αυτή θα αποτελέσει μία «ομπρέλα» για πέντε ήδη υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες.

Η συζήτηση για τη ζώνη ήταν η μοναδική συζήτηση με οικονομικό-εμπορικό περιεχόμενο κατά τη σύνοδο της Πνομ Πενχ, την οποία παρακολούθησαν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε σήμερα ότι είχε μία «πολύ εποικοδομητική» συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο για την Στρατηγική Οικονομική Συνεργασία των κρατών του Ειρηνικού (ΤΡΡ).

Σημείωσε μάλιστα ότι φιλοδοξία των συμμετεχόντων σε αυτή την πρωτοβουλία είναι να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο.

Μέλη στη Συνεργασία αυτή αναμένεται να είναι το Μπρουνέι, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και η Χιλή, ενώ ενδιαφέρον για την ένταξή τους έχουν εκφράσει και έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Βιετνάμ και η Μαλαισία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή