ΛΔ του Κονγκό: Διαλλακτικότερος προς τους αντάρτες ο Καμπιλά

Η Ρουάντα ενισχύει απροκάλυπτα τους αντάρτες, σημειώνεται σε έκθεση του ΟΗΕ
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 19:52
UPD:19:53

Ο Καμπιλά έκανε λόγο για διαδικασία εκτίμησης του μεγέθους των βιαιοτήτων και ταραχών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

A- A A+

Με μία πιο διαλλακτική στάση απέναντι στους αντάρτες της M23 εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΛΔ του Κονγκό Ζοζέφ Καμπιλά.

O κονγκολέζος πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση του «θα εξετάσει τις αιτιάσεις των ανταρτών», ενώ έχει συντάξει και έκθεση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε επαφή με τους αντάρτες.

Μέχρι σήμερα, το καθεστώς Καμπιλά είχε αρνηθεί επανειλημμένα κάθε απευθείας επαφή με τους ενόπλους της M23, οι οποίοι πιστεύεται διεθνώς ότι στηρίζονται από τη Ρουάντα, και οι οποίοι κατέλαβαν πριν από λίγες ημέρες την πόλη Γκόμα, ορκιζόμενοι να «απελευθερώσουν» ολόκληρη την κεντροαφρικανική χώρα.

Ο Καμπιλά έκανε επίσης λόγο για διαδικασία εκτίμησης του μεγέθους των βιαιοτήτων και ταραχών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με τους προέδρους της Ρουάντα και της Ουγκάντα, Πολ Καγκάμε και Γιογουέρι Μουσεβένι αντίστοιχα, στο έδαφος της Ουγκάντα, συνομιλίες οι οποίες είχαν στόχο να μπει τέλος στην εμφύλια διαμάχη στη ΛΔ του Κονγκό.

Την ίδια ώρα, έκθεση του ΟΗΕ η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, αποδίδει στη Ρουάντα άμεση ενίσχυση, σε επίπεδο διοίκησης και εξοπλισμού, των ανταρτών της M23.

Στην έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση της Ρουάντα συνεχίζει να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων και να παρέχει ευθέως στρατιωτική βοήθεια στην M23, διευκολύνοντας την στρατολογία της και τις αποσκιρτήσεις από τον κυβερνητικό στρατό της ΛΔ του Κονγκό και παρέχοντας στους αντάρτες όπλα, πυρομαχικά, υποστήριξη στον τομέα των πληροφοριών και πολιτική καθοδήγηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή