H ταινία «Io sono Li» απέσπασε το ευρωπαϊκό βραβείο Lux

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 11:19
UPD:28/11/2012 16:49

A- A A+

Στην ταινία «Io sono Li» (Shun Li and the Poet) απονεμήθηκε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το βραβείο είχαν υποβληθεί δέκα ταινίες και φιναλίστ ήταν τρεις, η «Csak a szel» (Just the wind), «Io sono Li» (Shun Li and the Poet) και «Tabu».

Φόρος τιμής στη δημιουργικότητα

Το βραβείο απονεμήθηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο από τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σιουλτς, ο οποίος σε σύντομη δήλωση ανέφερε ότι τα βραβεία Lux αποτελούν φόρο τιμής στη δημιουργικότητα. Επίσης ανέφερε ότι και οι τρεις ταινίες που ήταν υποψήφιες δίνουν απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος και προβάλλουν κοινωνικά θέματα όπως είναι οι διακρίσεις και οι πολιτιστικές διαφορές.

Βραβείο αφιερωμένο σε όλες τις μητέρες μετανάστριες

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Αντρέα Σεγκρέ, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη συγκίνησή του για το βραβείο, ανέφερε ότι οι αντιφάσεις είναι η ταυτότητα της σημερινής Ευρώπης. Ο Σεγκρέ αφιέρωσε το βραβείο σε όλες τις μητέρες μετανάστριες, καθώς η ταινία, που βασίζεται σε πραγματική ιστορία, αναφέρεται σε μια μητέρα, Κινέζα μετανάστρια, που βρέθηκε στην Ευρώπη για να εργαστεί ώστε ο γιος της να έχει ένα καλύτερο μέλλον.

Η υπόθεση

Στην ταινία, συμπαραγωγή Ιταλίας και Γαλλίας, η Σουν Λι εργάζεται σε ένα υφαντουργείο στα περίχωρα της Ρώμης, με στόχο να αποκτήσει χαρτιά παραμονής και να φέρει τον οχτάχρονο γιό της στην Ιταλία. Ξαφνικά τη μεταθέτουν στην Chioggia, μία μικρή πόλη - νησί στη λιμνοθάλασσα Βένετο, για να δουλέψει ως σερβιτόρα σε ένα μπαρ. Ο Μπέπι, ένας Σλάβος ψαράς, που είναι γνωστός στους φίλους του ως "ο ποιητής", συχνάζει σ' αυτό το μικρό μπαρ εδώ και χρόνια. Η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ της Σουν Λι και του Μπέπι ενοχλεί τόσο την κινέζικη, όσο και την τοπική κοινωνία, που μπαίνουν στη μέση της σχέσης αυτής. Ίσως γιατί τη φοβούνται...

Το βραβείο

Η θέσπιση του βραβείου Lux αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο έχει στόχο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα εκείνον που αναφέρεται στα ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Το βραβείο Lux καθιερώθηκε το 2007, ως αληθινό δείγμα δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, το βραβείο προωθεί ταινίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει την ματιά των Ευρωπαίων, τη ζωής τους, τις ανησυχίες τους, την αναζήτησης ταυτότητας τους. Το βραβείο απονέμεται ετησίως μετά από ψηφοφορία μεταξύ των ευρωβουλευτών. Έπαθλο είναι ο δωρεάν υποτιτλισμός, η εκτύπωση ειδικών εκδόσεων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και η προώθηση της διανομής της νικήτριας ταινίας πανευρωπαϊκά.

Προτεινόμενα για εσάς