Ακτή Ελεφαντοστού: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για την πρώην «πρώτη κυρία»

Η Σιμόν Γκμπάγκμπο θεωρείται συνυπεύθυνη με τον άνδρα της για πράξεις μαζικής βίας
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 17:06
UPD:17:06

Η Σιμόν Γκμπάγκμπο βρίσκεται ήδη υπό κράτηση στη χώρα της, ως συμμέτοχος στη βία και μάλιστα σαν μία από τους βασικούς ενορχηστρωτές της. (Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Ένταλμα σύλληψης της πρώην «πρώτης κυρίας» της Ακτής Ελεφαντοστού Σιμόν Γκμπάγκμπο εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο , με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής κρίσης στη χώρα της δυτικής Αφρικής στα τέλη του 2010.

Το ένταλμα, το οποίο έχει εκδοθεί από τις 29 Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι σήμερα η ύπαρξή του, εμφανίζει την Γκμπάγκμπο ως έχουσα ποινική ευθύνη για πράξεις όπως «φόνους, βιασμούς, άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και απάνθρωπες διώξεις».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λόρεν Γκμπάγκμπο, του οποίου η άρνηση να δεχθεί την ήττα του στα τέλη του 2010 οδήγησε σε μικρής διάρκειας εμφύλια σύρραξη στην χώρα, βρίσκεται ήδη κρατούμενος στη Χάγη, αναμένοντας να δικαστεί στη βάση παραπλήσιου κατηγορητηρίου.

Η βία η οποία χρεώνεται στους στρατιώτες και στις πολιτοφυλακές που υποστήριζαν τον Γκμπάγκμπο ενάντια στους μαχητές που στήριζαν τον νυν πρόεδρο της χώρας Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος είχε την αρωγή δυνάμεων του ΟΗΕ και της Γαλλίας, κόστισε τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους.

Η Σιμόν Γκμπάγκμπο βρίσκεται ήδη υπό κράτηση στη χώρα της, ως συμμέτοχος στη βία και μάλιστα σαν μία από τους βασικούς ενορχηστρωτές της.

Στο ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου γίνεται λόγος για επαγγελματική και ιδεολογική γειτνίαση των δύο συζύγων, καθώς και για κρατικές αποφάσεις στις οποίες συνέβαλε η Γκμπάγκμπο, αν και επισήμως δεν κατείχε κυβερνητικό αξίωμα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή