Μάχη προεκλογικών ισορροπιών στην Τουρκία

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2002 17:11

A- A A+

Με την αποχώρηση άλλων έξι βουλευτών σήμερα από το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, η κυβέρνηση Ετζεβίτ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην υποβάλει την παραίτησή του, παρά τις περί του αντιθέτου χθεσινές διαβεβαιώσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/16/231603.htm . Η σύσκεψη των αρχηγών της συμπολίτευσης που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, θα δρομολογήσει εξελίξεις.

Για γερά νεύρα είναι η μάχη των ισορροπιών που έχει ξεκινήσει στη χώρα, αφού όλα τα κόμματα αποσκοπούν στη διαμόρφωση των ευνοϊκότερων για τα ίδια, προεκλογικών συνθηκών.

Οι χτεσινές δηλώσεις του Μπαχτσελί που συμπληρώθηκαν και από τις δηλώσεις του ηγέτη της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ για σύγκληση της εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη εκλογών με την υπάρχουσα κυβέρνηση, έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση Ετζεβίτ επιχειρεί να παραμείνει μέχρι τις εκλογές.

Από την άλλη, η ημερομηνία των εκλογών θα καθορίσει πολλά. Η χθεσινή κίνηση Μπαχτσελί για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, θα μπορούσε να θεωρηθεί σκόπιμη για να δοθεί πλήγμα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε περίπτωση που οι εκλογές πραγματοποιηθούν στις 3 Νοεμβρίου ή μετά τις αρχές Οκτωβρίου, ο Ερντογάν κινδυνεύει να μην πάρει μέρος στις εκλογές, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι υπάρχει νομικό κώλυμα (έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί με βάση το άρθρο 312 του ποινικού κώδικα περί πρόκλησης μίσους) για να θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές. Το Δικαστήριο έχει δώσει διορία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2002 στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να διαγράψει τον Ερντογάν από ιδρυτικό μέλος.

Ως προς το νέο κόμμα του Ισμαήλ Τζεμ, ο πρώην υπουργός πολιτισμού Ιστεμιχάν Ταλάϊ που είναι από τους βασικούς συνεργάτες του Τζεμ, δηλώνει ότι «το κόμμα δεν θα είναι σοσιαλδημοκρατικό. Θα διαμορφωθεί με βάση ένα πιο γενικό σύστημα αξιών».

Ηδη προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης «πολυσυλλεκτικού κόμματος» κινούνται και οι επαφές με το «κεντροδεξιό» Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας του Μεχμέτ Αλί Μπαγιάρ, ενώ και το Σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μουράτ Καράγιαλτσιν ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με το νέο κόμμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή