Αίγυπτος: Κάλεσμα σε μαζικές διαδηλώσεις μετά το «πραξικόπημα» Μόρσι

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 11:59
UPD:13:48

Ο Μόρσι έπαυσε επίσης τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκίντ Μαχμούντ (στη φωτογραφία) και διέταξε την επανεκδίκαση υποθέσεων σχετικά με επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

A- A A+

Οι ηγέτες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα κατά του προεδρικού διατάγματος του Μοχάμαντ Μόρσι που επεκτείνει τις εξουσίες του, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «πραξικόπημα κατά της νομιμότητας» και κατηγορώντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου ότι ανακήρυξε εαυτόν «νέο Φαραώ».

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε χθες, οι αποφάσεις του προέδρου δεν μπορούν να ανακληθούν από κανέναν, ούτε από τη δικαστική εξουσία. Ο Μόρσι έπαυσε επίσης τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκίντ Μαχμούντ και διέταξε την επανεκδίκαση υποθέσεων σχετικά με επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Παράλληλα υπονοείται ότι πιθανόν να ξαναδικαστεί ο ήδη καταδικασμένος σε ισόβια πρώην πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι υποστηρικτές του, χιλιάδες εκ των οποίων πανηγύρισαν χθες τη νύχτα μπροστά στο δικαστικό μέγαρο του Καΐρου, δηλώνουν ότι η ενέργειά του αποσκοπεί στην προστασία της αιγυπτιακής επανάστασης και έγινε εν μέσω κύματος οργής για το κύμα αθωώσεων αξιωματούχων οι οποίοι συμμετείχαν στην καταστολή της εξέγερσης.

«Πρόκειται για πραξικόπημα κατά της νομιμότητας», δήλωσε ο Σάμεχ Ασούρ, επικεφαλής του συνδικάτου των δικηγόρων, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μοχάμαντ ελ Μπαραντέι και τον Αμρ Μούσα.

«Καλούμε όλους τους Αιγύπτιους να διαμαρτυρηθούν σε όλες τις πλατείες» την Παρασκευή, πρόσθεσε.

Ο Γουάελ Γόνιμ, μία από τις προσωπικότητες της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, δήλωσε ότι η επανάσταση δεν οργανώθηκε με στόχο «την αναζήτηση ενός καλού δικτάτορα». «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε επαναστατικές αποφάσεις και δικτατορικές αποφάσεις. Ο Θεός είναι ο μόνος οι αποφάσεις του οποίου δεν αμφισβητούνται», είπε.

Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα θέτει τον πρόεδρο πάνω από τον νόμο. «Σήμερα ο Μόρσι καταχράσθηκε όλες τις κρατικές εξουσίες και διόρισε τον εαυτόν του νέο Φαραώ. Μεγάλο πλήγμα για την επανάσταση που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες», έγραψε στο Twitter.

Το χθεσινό διάταγμα απαγορεύει κάθε απόφαση κατά των προεδρικών διαταγμάτων , των νόμων και των αποφάσεων του Μόρσι. Προβλέπει επίσης ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση, που καταρτίζει το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου.

«Ο πρόεδρος μπορεί να εκδώσει οποιαδήποτε απόφαση ή μέτρο για να προστατεύσει την επανάσταση. Οι συνταγματικές διακηρύξεις, αποφάσεις και νόμοι που εκδίδονται από τον πρόεδρο είναι οριστικοί και δεν επιδέχονται ανάκληση», αναφέρει το διάταγμα.

Ανησυχία Πιλάι

Βαθιά ανησυχία εξέφρασε, μέσω του εκπροσώπου της, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, για το διάταγμα.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό το διάταγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κυριαρχία του νόμου στην Αίγυπτο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πιλάι, Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Φοβόμαστε επίσης ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία πολύ ευάλωτη κατάσταση στις επόμενες ημέρες, αρχίζοντας μάλιστα σπό σήμερα», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή