Κάλεσμα σε έναν «κοινό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό αγώνα» απηύθυνε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στην 14η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιείται στη Βηρυτό.
Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι ό,τι ζούμε τα τελευταία χρόνια έχει απόλυτη σχέση με την εξέλιξη «της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη», η οποία, όπως είπε, ασκεί άμεση επίδραση παγκόσμια.
«Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με την όποια ευκολία μπορούσε πριν. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της φτώχειας και της εξαθλίωσης όπως πριν», σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το σύστημα θα καταρρεύσει από μόνο του.
Γι’ αυτό, όπως είπε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, χρειάζεται να διαμορφωθεί σε κάθε χώρα «ένα πανίσχυρο εργατικό κίνημα ικανό να περάσει σε γενική επίθεση και να έχει ετοιμότητα όταν ξεσπάσει επαναστατική κατάσταση, όταν αυτή φαίνεται ότι επίκειται».
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το εργατικό κίνημα και οι σύμμαχοί του δεν πρέπει να βρεθούν ανάμεσα στα διάφορα μίγματα διαχείρισης της κρίσης που εμφανίζονται σήμερα στην Ε.Ε., αλλά και παγκόσμια, αφού, όπως παρατήρησε, δεν υπάρχει φιλολαϊκό μίγμα διεξόδου από την κρίση.
«Όλα τα μίγματα που άλλωστε είναι καθαρά διατυπωμένα, στηρίζονται στην φθηνή εργατική δύναμη, πλήττουν ένα μεγάλο μέρος μικρομεσαίων στρωμάτων, στηρίζουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η στοίχιση του εργατικού κινήματος και των συμμάχων του με το ένα ή το άλλο μίγμα, σημαίνει «υποταγή και συστράτευση με ξένη σημαία».
Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ αντιστάθηκε «στην μεγάλη πίεση που δέχθηκε» για να δηλώσει συμμετοχή σε κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κυβέρνηση, της οποίας οι προγραμματικές της θέσεις «έχουν σαφή κατεύθυνση στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης με αντιφάσεις που προδικάζουν την πλήρη ενσωμάτωσή της όταν μετατραπεί σε κυβερνητική πλειοψηφία».
Η θέση αυτή κόστισε εκλογικά, σημείωσε, αλλά, όπως τόνισε, δεν στέρησε μετεκλογικά το κόμμα από την ικανότητα κινητοποίησης και οργάνωσης των λαϊκών μαζών.