«Ναυάγιο» στη Σύνοδο Κορυφής

Ελπίδες για συμφωνία στις αρχές του 2013, σύμφωνα με τον Χ. Βαν Ρόμπεϊ
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 18:03
UPD:21:17

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για την ανάγκη ενός μετριοπαθούς και στοχευμένου προϋπολογισμού. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη εμβάθυνσης της αναδιανομής πόρων στο εσωτερικό της Ένωσης, ώστε να υπάρξει αντίστοιχη εμβάθυνση της συνοχής της ΕΕ.

A- A A+

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία έληξαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες δεν κατάφεραν τελικώς να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις ισχυρότερες οικονομίες και στις χώρες οι οποίες στηρίζουν την αναπτυξιακή τους προοπτική σε μεγάλο βαθμό στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πάντως, διά στόματος του προέδρου του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, εκτιμά ότι δεν έχουν εκλείψει οι όροι για μία συμφωνία στις αρχές του 2013.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο για την ανάγκη ενός μετριοπαθούς και στοχευμένου προϋπολογισμού. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη εμβάθυνσης της αναδιανομής πόρων στο εσωτερικό της Ένωσης, ώστε να υπάρξει αντίστοιχη εμβάθυνση της συνοχής της ΕΕ.

Αισιοδοξία για συμφωνία τον Ιανουάριο του 2013 εξέφρασε, με δηλώσεις της μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την αφετηρία για το μερίδιό της πολύ χαμηλή, στα 11,2 δισ. ευρώ, και τόνισε πως δόθηκε μάχη, με αποτέλεσμα «όλα να δείχνουν ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντική η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια». «Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η μάχη συνεχίζεται, επιδιώκουμε να πάρουμε ακόμη μεγαλύτερα ποσά», συμπλήρωσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε σήμερα την άποψη ότι η Βρετανία απομονώθηκε επειδή ζήτησε περικοπές στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014-20 κατά τη διήμερη σύνοδο των ηγετών των «27» που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

«Η Βρετανία δεν στάθηκε μόνη απέναντι σε όλους», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός και υποστήριξε πως η συμφωνία που τέθηκε στο τραπέζι δεν ήταν αρκετά καλή όχι μόνο για τη χώρα του αλλά ούτε και για τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε πως η Γαλλία και η Γερμανία έπαιξαν τέλεια τον ρόλο τους για να προχωρήσει η Ευρώπη. Παράλληλα χαρακτήρισε χρήσιμη την Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας πως ήταν ένα επιθυμητό βήμα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.

Ο κ. Ολάντ αμφισβήτησε ότι η Σύνοδος Κορυφής ήταν αποτυχία, αρνούμενος ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη λέξη. «Δεν υπήρξαν, όπως αναφέρθηκε κάποια στιγμή, απειλές, τελεσίγραφα και ο καθένας εξέφρασε σοβαρά τη θέση του χωρίς ταυτόχρονα να εμποδίζει τίποτα», διαβεβαίωσε.

Τάχθηκε και πάλι υπέρ της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), από την οποία η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που επωφελείται. «Η ΚΓΠ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεταβλητή προσαρμογής», τόνισε.

Για το Ταμείο Συνοχής, που διασφαλίζει την αλληλεγγύη υπέρ των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης, εκτίμησε ότι έχουν γίνει προσπάθειες αλλά θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις για αυτές.

Πάντως εκτίμησε ότι η αύξηση του κονδυλίου για την πολιτική υπέρ των νέων υποδομών, της έρευνας και της καινοτομίας είναι πιθανώς πάρα πολύ υψηλή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τις διεξαχθείσες συνομιλίες περίπλοκες, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι βοήθησαν να γίνουν κατανοητές σε βάθος οι διαφορετικές απόψεις.

Πρόσθεσε ότι στον πυρήνα του νέου επταετούς προϋπολογισμού πρέπει να βρίσκονται η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν πράγματι σοβαρές διαφωνίες για το μέγεθος του προϋπολογισμού και για την κατανομή των πόρων ανά χώρα - μέλος της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει σχέδιο προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020 ύψους 1.025 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Υποστηρικτική θέση για το σχέδιο της επιτροπής έχει λάβει το ευρωκοινοβούλιο, καθώς και οι χώρες με μεγάλες εισροές από τα κοινοτικά ταμεία, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.

Οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις ωστόσο προέρχονται από χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στον κοινοτικό προϋπολογισμό, οι οποίες προτάσσουν την ανάγκη για γενναίες περικοπές, σε μία περίοδο γενικής λιτότητας.

Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία είναι οι χώρες μέλη της ΕΕ με την μεγαλύτερη συμβολή στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Οι προτάσεις του Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχαν ως άξονα την μη περαιτέρω αποδυνάμωση των πόρων οι οποίοι αφορούν τη συνοχή, αλλά τον επιμερισμό του βάρους κυρίως σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές.

Το ύψος του προϋπολογισμού, μετά και τις τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαμορφώθηκε στα 971 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρόταση Ρόμπεϊ, η οποία δεν περιελάμβανε περικοπή των λειτουργικών εξόδων του προϋπολογισμού, δε συζητείται καν από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι Βρετανοί, δια στόματος Κάμερον, ζήτησαν και σήμερα, καθαρές και άμεσες περικοπές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή