«Μπορούμε και μόνοι μας στην Ε.Ε.»

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 20:09

A- A A+

Η Kαταλονία, αν γινόταν ανεξάρτητο κράτος, θα ήταν το έβδομο της Ευρωπαϊκής Eνωσης όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Αρτούρ Μας, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών σ' αυτή την περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας.

«Οσον αφορά τον πληθυσμό, θα ήμασταν εντός του μέσου όρου, σχεδόν οι μισές χώρες της Ε.Ε. είναι μικρότερες πληθυσμιακά σε σχέση με την Καταλονία. Εδαφικά, θα ήμασταν ανάμεσα στα μικρά, το 22ο ή το 23ο», πρόσθεσε.

Ο Αρτούρ Μας, σε περίπτωση επανεκλεγής, δεσμεύτηκε να διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια δημοψήφισμα για την προώθηση της ιδέας ενός κυρίαρχου κράτους -απέφυγε να πει τη λέξη ανεξαρτησία- της Καταλονίας, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κατοίκους.

«Οσον αφορά το βαθμό ανοίγματος, δηλαδή την ικανότητά μας να εξάγουμε, να εισάγουμε, να ανοίξουμε την οικονομία μας σε διεθνές επίπεδο, θα ήμασταν στην ένατη ή τη δέκατη θέση στις 27 χώρες μέλη», είπε ο Μας.

Η Καταλονία είναι η ισπανική περιφέρεια με το μεγαλύτερο χρέος, 22% του ΑΕΠ της, με χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα, και ζητεί από τη Μαδρίτη ένα «δημοσιονομικό σύμφωνο» που θα επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση την απευθείας συλλογή των φόρων, όπως και οι Βάσκοι.

Ομως ο Ραχόι, που θέλει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να αυξήσει τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα του κράτους, απέρριψε το αίτημα αυτό.

Οι περισσότεροι Καταλανοί θεωρούν ότι η Μαδρίτη εισπράττει μεγάλο μέρος των τοπικών εσόδων για να τα διοχετεύσει σε άλλες περιοχές. Η κραυγή της ανεξαρτησίας άρχισε έτσι να ακούγεται όλο και πιο δυνατά. Και οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Μαδρίτης κατάργησε βελτιώσεις της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας που είχαν εγκριθεί με δημοκρατικές διαδικασίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καταλονία

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή