Στην Αθήνα μέλη της βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2002 18:54
A- A A+

«Μια νέα τεχνική πραγματικότητα» χαρακτήρισε το υπό θεμελίωση Μουσείο της Ακρόπολης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας την ανάδοχο εταιρεία Θεμελιοδομή ΑΕ που ανέλαβε την πρώτη φάση κατασκευής του έργου. Οι εργασίες θεμελίωσης ξεκινούν στα τέλη Ιουλίου, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος της δεύτερης φάσης του έργου.

Ο υπουργός παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν για το ανασκαφικό έργο στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Ο πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής κ. Σνούλγκρας σημείωσε ότι με το έργο της κατασκευής του μουσείου, τα ανασκαφικά ευρήματα δεν θα καταστραφούν από τις καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες, αλλά θα προστατευθούν μόνιμα.

Τα μέλη της Επιτροπής, Ελ. Κιούμπικ, Ντέιβιντ Χιλ και Κρίστοφερ Πράις έκαναν λόγο για ανατροπή του αρνητικού κλίματος στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και γενικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο ως προς την κοινή γνώμη, όσο και ως προς τα ΜΜΕ, σε σχέση με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο κ. Κρίστοφερ Πράις, παλαιός υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε χαρακτηριστικά: «Το θέμα δεν είναι πια διμερές, αλλά παγκόσμιο. Το ότι η βρετανική κυβέρνηση σιωπά, θεωρώ ότι είναι θετική στάση για το αίτημα της επιστροφής».

Ο κ. Βενιζέλος αναφερομένος στις δηλώσεις του προέδρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Δοντά στην εφημερίδα Guardian, ότι καταστρέφονται οι αρχαιότητες από το ανασκαφικό έργο στο χώρο που θα ανεγερθεί το μουσείο, είπε:

«Δεν αντιπροσωπεύει ο κ. Δοντάς το κύρος της Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων. Οπως η οδός της απωλείας είναι ανοιχτή, έτσι είναι ανοιχτή και η οδός της μετανοίας».

Προτεινόμενα για εσάς