Σχέδιο προστασίας των ΗΠΑ από την τρομοκρατία

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2002 19:20
UPD:19:25
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέβαλε σήμερα στο Κογκρέσο λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ώστε να τεθεί μόνιμα η Αμερική στο απυρόβλητο των επιθέσεων με όπλα μαζικής καταστροφής.

Το σχέδιο, που επεξεργάστηκαν ειδικοί επί οκτώ μήνες, θα υποστηρίξει τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας σε ένα ισχυρό υπουργείο περίπου 200.000 ανθρώπων, και θα ανασυγκροτήσει υπηρεσίες που είναι διασκορπισμένες σε περισσότερες από εκατό ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Το σχέδιο προτείνει κυρίως τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου για να προβεί σε αναδιοργάνωση των ομοσπονδιακών δομών και επανεξέταση των καθηκόντων που ανατίθενται στο στρατό.

Στα επικείμενα μέτρα περιλαμβάνεται η συμμετοχή αμερικανών στρατιωτών για την επιβολή καραντίνας στη διάρκεια ενδεχόμενης βιολογικής επίθεσης, καθώς και η σύσταση «κόκκινων ομάδων» πρακτόρων, οι οποίοι θα καλούνται να σκέφτονται ως τρομοκράτες, προκειμένου να υποδεικνύουν τις αδυναμίες του αμερικανικού συστήματος ασφαλείας.

Το νέο σχέδιο ασφαλείας προβλέπει νέα νομοθεσία περί έκδοσης εγκληματιών, δημιουργία νέων εμβολίων, εντατικότερους συνοριακούς ελέγχους, και προστασία υποδομών, όπως οι αγωγοί πετρελαίου και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή