Αίγυπτος: «Προσωρινής φύσεως» το διάταγμα Μόρσι

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 18:18
UPD:18:21
REUTERS

A- A A+

Η αιγυπτιακή προεδρία δήλωσε σήμερα έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για το Σύνταγμα και υποστήριξε ότι το διάταγμα με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του Μοχάμεντ Μόρσι είναι «προσωρινής φύσεως».

Οπως ανακοινώθηκε, θεωρείται απαραίτητο ώστε «να κριθούν υπόλογοι εκείνοι που ευθύνονται για την διαφθορά, καθώς και για άλλα εγκλήματα που διαπράχτηκαν από το προηγούμενο καθεστώς και κατά τη μεταβατική περίοδο».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου Αχμέντ Μέκι ξεκίνησε τις μεσολαβητικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό της κρίσης ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και τις δικαστικής αρχέςκαι τις δικαστικές αρχές της χώρας.

Οι δικαστικοί έκαναν χθες λόγο για άνευ προηγουμένου επίθεση στη Δικαιοσύνη και ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι το διάταγμα να αποσυρθεί. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας δήλωσε ότι το διάταγμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε αποφάσεις ή νόμους που συνδέονται με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν να εργάζονται.

Ο Μέκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι διατηρεί «κάποιες επιφυλάξεις» για το επίμαχο διάταγμα, συγκάλεσε σύσκεψη στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Κάιρο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή