Οι Φλαμανδοί tgSTAN «παραθερίζουν» θεαματικά στην Ελλάδα

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 12:53
UPD:18:46

A- A A+

Με ένα δυνατό θέαμα, «αληθινού θεάτρου», που ανατρέχει στην προεπαναστατική Ρωσία, με το βλέμμα, όμως, στραμμένο στο «εδώ και τώρα», επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας η γνωστή φλαμανδική θεατρική ομάδα tgSTAN.

Επιλέγοντας το - σπανίως παιγμένο- πολυπρόσωπο και κινηματογραφικής υφής έργο του Μαξίμ Γκόρκι, «Παραθεριστές», οι tgSTAN θα παρουσιάσουν (στα γαλλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους) μία παράσταση – εμπειρία, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, έως την 1η Δεκεμβρίου.

Λίγο πριν την επανάσταση

Γεμίζοντας τη σκηνή με την ενέργεια και το χιούμορ τους, 9 ηθοποιοί καταρρίπτουν την έννοια της «ερμηνείας», καθώς γίνονται ένα με τους χαρακτήρες που υποδύονται, ζωντανεύοντας με ένταση του ήρωες του Γκόρκι, μια ομάδα Ρώσων διανοούμενων και μπουρζουάδων, που, ενώ παραθερίζουν, βουλιάζουν στα ερωτικά αδιέξοδα και τα εφήμερα πάθη, την ανία, την απραξία, τις μισαλλοδοξίες και τις ασήμαντες συγκρούσεις, λίγο πριν η Ρώσικη Επανάσταση αλλάξει τη ζωή τους.

Σε αυτό το έργο, είναι φανερή η επιρροή του Aντον Τσέχοφ πάνω στον Γκόρκι, ο οποίος έκανε κάθε είδους δουλειές, πριν γίνει συγγραφέας. Η ζωή του υπήρξε μυθιστορηματική και ο θάνατός του άλυτο μυστήριο, αφού πέθανε ανεξήγητα, το 1936, κατά τη διάρκεια των μεγάλων σταλινικών εκκαθαρίσεων και τα αίτια του θανάτου του δεν ξεκαθαρίστηκαν ποτέ. Μάλιστα, εξίσου ανεξήγητα, λέγεται ότι πέθαναν την ίδια χρονιά σχεδόν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του.

«Σκοτώνοντας» τον σκηνοθέτη

Το θεατρικό σχήμα tgSTAN [S(top) T(hinking) A(bout) N(ames)] ιδρύθηκε το 1989, από 4 ηθοποιούς - συμφοιτητές στο Ωδείο της Αμβέρσας, επειδή δεν ήθελαν να ενταχθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα θεατρικά σχήματα. Σκοπός τους ήταν η κατάργηση της θεατρικής ψευδαίσθησης, εστιάζοντας στο καθαρό παίξιμο και ο «θάνατος» του σκηνοθέτη - δυνάστη, δίνοντας έμφαση στην υπόσταση, τις δυνατότητες, αλλά και στις αποτυχίες των ηθοποιών. Δημιουργούν συλλογικά και σκηνοθετούν από κοινού τις παραστάσεις τους, αφήνοντας πάντα χώρο για αυτοσχεδιασμό.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, μετά την παράσταση, θα διεξαχθεί συζήτηση με τους ηθοποιούς της ομάδας tgSTAN (στα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση).

Στις 28, 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκθέσεων και διαλέξεων, θα πραγματοποιηθεί τριήμερο workshop από τους tgSTAN (στα αγγλικά), απευθυνόμενο σε σπουδαστές δραματικών σχολών, σκηνοθέτες και επαγγελματίες ηθοποιούς. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση της παράστασης, ενώ οι συμμετέχοντες, θα χρειαστεί να μάθουν (την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου) κάποιο κείμενο, το οποίο θα τους αποσταλεί εκ των προτέρων.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία - ερμηνεία: Hilde Wils, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Tine Embrechts, Bert Haelvoet, Minke Kruyver, Frank Vercruyssen, κοστούμια: An D'Huys, σχεδιασμός φωτισμών: Clive Mitchell, παραγωγή: tgSTAN, συμπαραγωγή: Théâtre Garonne (Τουλούζ), Théâtre de Nîmes, Théâtre National de Strasbourg, Théâtre de la Bastille, στο πλαίσιο του Festival d' Automne (Παρίσι).

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Μικρή Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: 18, 10 (μειωμένο) ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: 210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Aνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

Προτεινόμενα για εσάς