Ουκρανία: Αλλάζει τη νομοθεσία για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Γιανουκόβιτς

Περιορίζει τον ρόλο του κοινοβουλίου
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 17:49

Θεωρείται πιθανό ότι η ρύθμιση μπορεί δώσει την δυνατότητα στον Γιανουκόβιτς να εισαγάγει πολιτικές στις οποίες αντιτίθεται ακόμη και μεγάλη μερίδα του κόμματός του.

A- A A+

Συνταγματικές αλλαγές μέσω δημοψηφισμάτων και με παράκαμψη του κοινοβουλίου επιτρέπει νόμος τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το «Κόμμα των Περιφερειών» του Γιανουκόβιτς, το οποίο ενέκρινε μέσα στον Νοέμβριο το σχετικό νομοσχέδιο, φαίνεται να εξασφαλίζει μια οριακή πλειοψηφία στο νέο ουκρανικό κοινοβούλιο των 450 εδρών, το οποίο προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για προσπάθεια του πρόεδρου της Ουκρανίας να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας το 2015.

Η εκλογική δυναμική του κόμματος των Περιφερειών σημείωσε κάμψη σε σχέση με το 2007, γεγονός το οποίο θεωρείται ότι εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την επανεκλογή Γιανουκόβιτς στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο Γιανουκόβιτς μπορεί να χρησιμοποιήσει το νομοθετικό αυτό όπλο για να καταργήσει τις προεδρικές εκλογές και να εφαρμόσει σύστημα εκλογής του προέδρου από το κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία.

Παράλληλα, θεωρείται πιθανό η ρύθμιση να δώσει την δυνατότητα στον Γιανουκόβιτς να εισαγάγει πολιτικές στις οποίες αντιτίθεται ακόμη και μεγάλη μερίδα του κόμματός του.

Η πολιτική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει οξυνθεί γύρω από το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης με την Ρωσία, την Λευκορωσία και το Καζακστάν, η οποία θεωρείται αντίρροπη στη σύσφιξη των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία αρνείται τη ρωσική πρόταση και δηλώνει ότι επιδιώκει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη των 27.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν πάντως ότι θα προσφύγουν για την ακύρωση του σχετικού νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή