Αξιοποίηση όλων των στελεχών ζητεί ο Ευ. Βενιζέλος

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 22:11
UPD:22:16

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας του Κινήματος, επανέλαβε ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο συνέδριο όλοι όσοι δεν έχουν δηλώσει ότι αποχωρούν από το κόμμα.

A- A A+

Να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη εν όψει του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, πως δεν έχει διάθεση σύγκρουσης με κανέναν.

Οι εκτιμήσεις των συνεργατών του κ. Βενιζέλου σχετικά με τη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) είναι πως θα πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο όργανο το οποίο θα χωρίζεται σε τομείς εργασίας και θα στελεχωθεί χωρίς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη δευτερολογία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο συνέδριο όλοι όσοι δεν έχουν δηλώσει ότι αποχωρούν από το κόμμα. Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στους Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, 'Αννα Διαμαντοπούλου και Χρήστο Παπουτσή, με τον οποίο, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, είχε πρόσφατα μια «πολύ ενδιαφέρουσα» συνάντηση.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος υποδέχτηκε θερμά την παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου στη συνεδρίαση, ενώ απάντησε «σημείο προς σημείο» σε κριτική και αιτιάσεις που δέχτηκε από στελέχη και ειδικότερα από τον ίδιο και από το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα, για τη μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τον Ιούνιο με πολιτικά στελέχη, ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη σχετική απόφαση της Κ.Ο. και διερωτήθηκε παράλληλα εάν θα είχε αλλάξει δραματικά κάτι στους τομείς των υπουργείων για τα οποία επελέγησαν πρόσωπα που ήταν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, αν αντί για αυτούς είχαν μπει πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά απόψεις που εκφράστηκαν περί επιστροφής των διαγραμμένων στελεχών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι ίδιοι είχαν ζητήσει να τεθεί κομματική πειθαρχία για την τελευταία ψηφοφορία, όπως και η ψήφισή τους να γίνει με τη μορφή ενός άρθρου, ωστόσο στη συνέχεια δεν υπερψήφισαν.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ορισμένα στελέχη κατά το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν δημοσίως διαφορετικές θέσεις, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι εκείνος δεν είπε τίποτα γιατί αυτά τα στελέχη υποστήριζαν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και θα ψήφιζαν τα μέτρα.

Σχετικά με την πρόταση του κ. Χρυσοχοΐδη για μετάθεση του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα, προκειμένου να εκλεγούν και τα κομματικά όργανα.

Επικρίσεις από τον Ανδ. Λοβέρδο

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος άσκησε κριτική στις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τον τρόπο στήριξης της κυβέρνησης εκ μέρους του κόμματος αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην παράταξη.

«Δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτή τη χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «ο καθένας μας πρέπει να ενστερνιστεί τις πιο καθαρές και έντιμες λύσεις».

Ειδικότερα, είπε ότι «από τη μία πλευρά μπήκαν πολιτικά αφανείς υπουργοί, για να κρυφτεί η συμμετοχή μας, κι από την άλλη με την υποκατάσταση της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών, δίναμε στον κόσμο την εντύπωση πως εμείς κυβερνάμε». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «επί δύο μήνες εμφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφηνε τον πρόεδρο να μιλά και μετά παρέπεμπε σε αυτόν».

Ο πρώην υπουργός έκανε επίσης λόγο για απουσία τακτικής και στρατηγικής που είχε ως συνέπεια την «αποσυσπείρωση» του ΠΑΣΟΚ και μια «ασύντακτη πορεία» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup «καλή, αν σκεφτόμασταν τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε», υποστηρίζοντας ότι «ωστόσο δεν είναι επαρκής». «Υπόκειται κάθε άμεσο βήμα εφαρμογής της σε προϋποθέσεις. Και σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πάλι στην ίδια συζήτηση. Όσοι πανηγυρίζουν θα εκτεθούν», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα και άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έχει αποτύχει» σε θεσμικό επίπεδο, στα αναπτυξιακά και στο δημοσιονομικό εξορθολογισμό. Ανέφερε μάλιστα ότι, σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να διευκρινιστεί «με ποιο σχέδιο συλλειτουργούμε ή συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση».

Όσον αφορά το Συνέδριο, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη θέση πως ένα μονοκομματικό συνέδριο δεν μπορεί να δώσει λύσεις, ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες και πως η λύση για το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης σήμερα είναι η «προσπάθεια δημιουργίας κοινού πολιτικού χώρου». Σύμφωνα με κύκλους του κ. Λοβέρδου, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «όποιος δεν μπορεί να κάνει διακριτές τις γραμμές που μας ορίζουν, ας τα αφήσει κι ας φύγει».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή