Συνεχίζονται οι εντάσεις στην Αίγυπτο

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 13:20
UPD:17:50

A- A A+

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου κατηγόρησε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ότι ηγείται εκστρατείας εναντίον του, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ του προέδρου και των δικαστών, τη στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται για έκτη ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

«Το πραγματικά λυπηρό πράγμα, που προκαλεί θλίψη στα μέλη αυτού του δικαστηρίου, είναι ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας προσχώρησε, προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη, στην καμπάνια συνεχούς επίθεσης εναντίον του συνταγματικού δικαστηρίου», είπε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Μάχερ Σάμι.

Παράλληλα, τα ακυρωτικά δικαστήρια και τα εφετεία ανακοίνωσν ότι διακόπτουν τις εργασίες τους από σήμερα και μέχρι να βγει η απόφαση για την συνταγματικότητα του διατάγματος που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και το οποίο διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του Μόρσι.

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι να αποσυρθεί το προεδρικό διάταγμα.

Δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που ξέσπασαν μετά την έκδοση του διατάγματος, ενώ χθες σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κάιρο.

Η αστυνομία έκανε και σήμερα χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες στην πλατεία Ταχρίρ. Αργά χθες το βράδυ, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια βίας με αφορμή το διάταγμα στην πόλη Αλ Μάλα αλ Κούμπρα στο Δέλτα του Νείλου, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το διάταγμα παραχωρεί στον Μόρσι «δικτατορικές» εξουσίες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και στοχεύουν στην «προστασία της επανάστασης» με την οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών είναι τα χειρότερα από τον Ιούνιο, όταν ο Μόρσι έγινε ο πρώτος εκλεγμένος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου.

«Ολοκληρώνεται» η σύνταξη του σχεδίου συντάγματος

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του σώματος που έχει αναλάβει της σύνταξη του νέου συντάγματος της Αιγύπτου, Χόσαμ Ελ Γκεριάνι, ανακοίνωσε ότι το προσχέδιο θα λάβει σήμερα την τελική του μορφή.

Το προσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη, όπως υπογράμμισαν μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης στο πρακτορείο Reuters.

«Θεού θέλοντος, θα τελειώσουμε σήμερα», σημείωσε ο Γκεριάνι.

Από την πλευρα του, ο Αμρ Μούσα, ηγετική φιγούρα της αντιπολίτευσης και επί 10 χρόνια γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, χαρακτήρισε την προσπάθεια ταχείας ψήφισης του σχεδίου συντάγματος από πλευράς των ισλαμιστών «ανοησίες».

«Είναι ανόητο, ένα από εκείνα τα βήματα που δεν πρεπει να γίνουν μέσα σε ένα κλίμα θυμού και δυσαρέσκειας το οποίο κυριαρχεί γύρω από την συγκεκριμένα συντακτική συνέλευση», είπε ο Μούσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή