«Επικίνδυνοι όσοι υπόσχονται λύσεις υποκαθιστώντας τους νόμους»

Ομιλία Ρουπακιώτη σε ημερίδα της Βουλής για τη διαφθορά
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 14:36
UPD:14:43

Στη μάχη κατά της διαφθοράς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη θεσμική οργάνωση, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, και χαρακτήρισε επικίνδυνη την προσφυγή σε όσους υπόσχονται λύσεις υποκαθιστώντας του νόμους.

A- A A+

Στην ανάγκη ενός συλλογικού στρατηγικού σχεδίου για την εδραίωση της διαφάνειας στη χώρα, αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε ημερίδα της Βουλής -μεταξύ των οποίων ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου- επισημαίνοντας τις δραματικές επιπτώσεις που είχαν για τη χώρα τα φαινόμενα της διαφθοράς, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη θεσμική οργάνωση και χαρακτήρισε επικίνδυνη την προσφυγή σε όσους υπόσχονται λύσεις υποκαθιστώντας τους νόμους:

«Από τη στιγμή που υπάρχουν οι συνέπειες της διαφθοράς, χάθηκε η πίστη του πολίτη στη θεσμική οργάνωση της κοινωνίας. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, γιατί οι πολίτες στη μεγάλη κρίση αναζητούν να ακουμπήσουν κάπου», σημείωσε ο κ. Ρουπακιώτης και κάνοντας έμμεση αναφορά στη Χρυσή Αυγή πρόσθεσε: «Έρχεται ένα κόμμα και υπόσχεται να δίνει λύσεις υποκαθιστώντας τους νόμους. Λέει, θα πάρει στα χέρια του το νόμο και καταλύει το νόμο. Αν οι πολίτες δεν πιστεύουν στη θεσμική οργάνωση και αναζητούν τέτοιες λύσεις, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αλλος δρόμος, όμως, από τη θεσμική οργάνωση δεν υπάρχει και πρέπει όλοι να το αντιληφθούν».

Α. Ρουπακιώτης: Εχασαν οι πολίτες την πίστη τους στους θεσμούς

Α. Ρουπακιώτης: Εχασαν οι πολίτες την πίστη τους στους θεσμούς.

Ευ. Μεϊμαράκης: Το 2013 η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, εκτίμησε πως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup ανοίγεται για την Ελλάδα μία νέα σελίδα ευκαιριών. «Είναι στο χέρι όλων μας να βάλουμε τέλος στο κακό παρελθόν», υποστήριξε και ξεκαθάρισε πως η Βουλή δεν θα επιτρέψει «να επαναληφθούν πράξεις και παραλείψεις του παρελθόντος που οδήγησαν εκεί που οδήγησαν την χώρα».

Ευ. Μεϊμαράκης: Ολοι μαζί να βάλουμε τέλος στο κακό παρελθόν

Ευ. Μεϊμαράκης: Ολοι μαζί να βάλουμε τέλος στο κακό παρελθόν.

Οι αλλαγές, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να γίνουν σύντομα, «κόντρα στο ρεύμα του λαϊκισμού» και εκτίμησε ότι είναι η ώρα να αρχίσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος: «Τώρα που ανέπνευσε η χώρα είναι ώρα να ανοίξουμε τη βεντάλια της ατζέντας και στα θεσμικά ζητήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και το 2013 «μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να εντάξουμε στο δημόσιο διάλογο το πώς θα θωρακίσουμε καλύτερα τους θεσμούς, ώστε να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε οι ταγοί».

Γ. Σούρλας: Να αποβάλουμε την παράταξη των απατεώνων

Η διαφάνεια είναι παράγοντας εγγύησης της δημοκρατίας, υπογράμμισε στη δική του παρέμβαση ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας και χαρακτήρισε εθνικό, πολιτικό και κοινωνικό καθήκον την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

«Πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο στην αθέατη απάτη, γιατί ο λαός βαρέθηκε. Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα στρατηγικής. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση χωρίς διακρίσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Γιατί οι επίορκοι δεν ανήκουν σε κανένα ιδεολογικό κόμμα, αλλά είναι σε μια παράταξη, τη παράταξη των απατεώνων», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρλας και αυτό τόνισε, «ας το αντιληφθούν τα κόμματα και να αποβάλουν όλα αυτά τα υποκείμενα». «Μπορούμε να τους εντοπίσουμε, τους γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να καθόμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή