Η φωτορρύπανση μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα, καθώς βοηθά κάποια μεταναστευτικά πτηνά να βρίσκουν τροφή τη νύχτα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Τα συμπεράσματά της έρχονται σε αντιδιαστολή με αυτά παλαιότερων μελετών, οι οποίες εστίαζαν στις αρνητικές συνέπειες της ρύπανσης που προέρχεται από τα τεχνητά φώτα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έξετερ μελέτησαν πώς η φωτορύπανση που προέρχεται από διυλιστήριο και εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν τις συνήθειες αναζήτησης τροφής για τους κοκκινοσκέληδες (Tringa totanus), ένα είδος μεταναστευτικού πτηνού, στις εκβολές του ποταμού Φορθ στη ανατολική Σκοτία.
Η περιοχή, που έχει υψηλά επίπεδα φωτορύπανσης εξαιτίας της εκβιομηχάνισης, προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά, τα οποία μεταναστεύουν από την Αρκτική κάθε χειμώνα.
Οι κοκκινοσκέληδες συνήθως αναζητούν τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη βοήθεια της όρασης και, λιγότερο αποτελεσματικά, μέσω της ψηλάφησης του εδάφους με το ράμφος τους, στη διάρκεια της νύχτας.
Η ερευνητική ομάδα πρώτα μέτρησε την ποσότητα τεχνητού φωτός στην περιοχή χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Στη συνέχεια, τοποθετώντας σε είκοσι πουλιά μικρούς ραδιοπομπούς που μετέδιδαν πληροφορίες για το πού βρίσκονται και πότε τρώνε, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, τη νύχτα, τα πουλιά μπορούσαν σε περιοχές που είναι συνεχώς φωτισμένες να αναζητούν τροφή για περισσότερη ώρα μέσω της όρασης.
Αυτό σημαίνει ότι μπόρεσαν να αποθηκεύσουν περισσότερο «καύσιμο» που θα τα βοηθήσει στο ταξίδι τους πίσω στην Αρκτική την άνοιξη.
«Το τεχνητό φως από τις βιομηχανικές περιοχές επηρέασε έντονα τη στρατηγική αναζήτησης τροφής των υπό παρακολούθηση πτηνών», δήλωσε ο Δρ Ρος Ντουάιερ, που συμμετείχε στην έρευνα.
«Ήταν σαν το 24ωρο φως από τις λάμπες και τις φλόγες από το διυλιστήριο να δημιουργούσαν, ουσιαστικά, μία συνεχή πανσέληνο στην περιοχή. Τα πουλιά φαίνεται πως την εκμεταλλεύτηκαν, αναζητώντας τροφή για μεγαλύτερα διαστήματα τις νύχτες και χρησιμοποιώντας μια δυνητικά πιο αποτελεσματική συμπεριφορά», πρόσθεσε.
Άλλες έρευνες έχουν εστιάσει στις αρνητικές συνέπειες της φωτορύπανσης για πολλά ζώα και πτηνά. Τα θαλασσοπούλια, για παράδειγμα, χτυπούν πάνω σε φάρους ή άλλες πηγές τεχνητού φωτός. Τα μικρά των θαλάσσιων χελωνών που έχουν μόλις εκκολαφθεί, αποπροσανατολίζονται εξαιτίας των φώτων, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται προς τη στεριά αντί για τη θάλασσα.