Θέση «κράτους παρατηρητή» στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών απέκτησε η Παλαιστίνη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το παλαιστινιακό αίτημα έγινε δεκτό με σημαντική πλειοψηφία, καθώς 138 χώρες ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.
Η θετική ψηφοφορία αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων, καθώς συνιστά έμμεση αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, και επετεύχθη παρά την έντονη αντίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Η ημέρα που επιλέχθηκε για την κατάθεση του αιτήματος από τον Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι τυχαία καθώς χθες ήταν η «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό», 65η επέτειος από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 181 των Ηνωμένων Εθνών για το διαμελισμό της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος.
«Ληξιαρχική πράξη γέννησης» ενός παλαιστινιακού κράτους
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του Αμπάς, ο οποίος κάλεσε τη Γενική Συνέλευση να υπογράψει τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης» ενός παλαιστινιακού κράτους με την παραχώρηση σε αυτό του καθεστώτος του κράτους-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη.
GRAPHIC NEWS
«Πριν από 65 χρόνια αυτή την ημέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 181, που διχοτόμησε το έδαφος της ιστορικής Παλαιστίνης σε δύο κράτη και έγινε η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Ισραήλ», είπε ο Αμπάς. «Η Γενική Συνέλευση καλείται σήμερα να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του κράτους της Παλαιστίνης».
Ο Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ για τις «επιθετικές πολιτικές του και την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου». Είπε ότι η ψηφοφορία αποτελεί «την τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών» και υποσχέθηκε να «προσπαθήσει να αναβιώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να απαντήσει μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, αμέσως μετά από την ομιλία του Αμπάς, χαρακτηρίζοντας ως «εχθρική και δηλητηριώδη», γεμάτη από «ψεύτικη προπαγάνδα » την ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου.
«Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη», ανέφερε ο Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία «χωρίς νόημα».
Τη «νίκη» στον ΟΗΕ χαιρέτισε η Χαμάς
Οι Παλαιστίνιοι υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς, χορούς στους δρόμους και πυροτεχνήματα την είδηση, τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παλαιστινιακή «νίκη» στον ΟΗΕ, παρότι αρχικά ήταν αντίθετη στην πρωτοβουλία του Μαχμούντ Αμπάς.
«Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαό μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αχμέντ Γιουσούφ, ένας εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, η Χαμάς επανέλαβε την αντίθεσή της στη λύση των δύο κρατών. «Δεν πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών», είπε αρχικά ο επικεφαλής της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ.
«Υποστηρίζουμε κάθε πολιτικό επίτευγμα για να αποκτήσει ο λαός μας ένα κράτος» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισημαίνοντας ωστόσο ότι η θέση της Χαμάς δεν θα αλλάξει, εμμένοντας στη βάση της «μη-αναγνώρισης του κατακτητή».
Διεθνείς αντιδράσεις
Για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη, έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον.
«Έχουμε ήδη κάνει σαφές ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν», επεσήμανε.
Την ίδια ώρα και η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων.
«Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.