Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ βιώνει πολλαπλό σοκ

Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 13:58
UPD:02/12/2012 16:15
ΠΑΣΟΚ

H ομιλία του Ευ. Βενιζέλου

A- A A+

«Πρέπει να συνεννοηθούμε με θάρρος μεταξύ μας για την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Απαριθμώντας τα πολλαπλά «σοκ» που, όπως είπε, υπέστη η παράταξη, έκανε λόγο για δραματική αλλαγή των εκλογικών ποσοστών, αναδρομικές ιστορικές ευθύνες της παράταξης, προσωπικές στρατηγικές στελεχών, αντίδραση της κοινωνίας λόγω μέτρων, συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας από τη θέση του δεύτερου.

Σε σχέση με την εσωκομματική κριτική που του έχει ασκηθεί για τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, επανέλαβε ότι αυτό αποτελούσε πρόταση και απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ σε όσους τον κατηγορούν για έλλειψη στρατηγικής, αναφώνησε «έλεος» και διερωτήθηκε πού ήταν αυτοί την 'Ανοιξη του 2010 όταν ο ίδιος αγωνιζόταν να υπάρξει η λύση της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι στρατηγική να ταυτιστείς με τη Δεξιά στο όνομα της Ευρώπης ή να γίνεις ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε άλλο σημείο, είπε ότι ήταν εξαιρετικά λυπηρό για τον ίδιο ότι αναγκάστηκε να θέσει εκτός ΚΟ ιστορικά στελέχη.

Παράλληλα μίλησε για «υπεργολάβους της εσωτερικής υπονόμευσης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πλέον ΠΑΣΟΚ, δεν μετέχουν στις διαδικασίες, ούτε έχουν το θάρρος να δηλώσουν ΠΑΣΟΚ, αλλά ασχολούνται μόνο με το ΠΑΣΟΚ από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Όπως είπε, πρόκειται για «τέσσερα-πέντε πρόσωπα, αυτής της κατηγορίας, τετιμημένα του παρελθόντος, κηπουροί και αλεξιπτωτιστές, που τους τελευταίους πολλούς μήνες δεν έχουν πει ποτέ τίποτα το θετικό για το ΠΑΣΟΚ, είναι ένας κινούμενος υπαινιγμός, κάθε παρουσία τους προνομιακή, με άνεση χρόνου και χώρου, στα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ».

Όσον αφορά στο Συντακτικό Συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η διεξαγωγή του δεν μπορεί να αναβληθεί διότι χρειάζονται αιρετά όργανα με εσωκομματική δημοκρατική νομιμοποίηση. Τόνισε ότι δεν θα είναι ένα μονοκομματικό, αλλά παραταξιακό συνέδριο, ανοικτό αποπροσωποποιημένο, με δικτύωση στην κοινωνία.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι το κόμμα σέβεται όσους κινούνται -κάθε κίνηση, ομάδα και πρόσωπο- στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο» και σημειώνοντας ότι απευθύνεται στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Ακόμη, απηύθυνε πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ για συμπόρευση.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι το Συνέδριο θα αναληφθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η επικαιροποίηση του προγράμματος κυβερνητικής συνεργασίας των τριών κομμάτων. Σημείωσε μάλιστα πως η προγραμματική συμφωνία ήταν «μαξιμαλιστική» λόγω των «ψευδαισθήσεων» των άλλων κομμάτων, τα οποία, όπως πρόσθεσε, πλέον καταλαβαίνουν τις δυσκολίες.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνεργάζονται καλόπιστα αλλά δεν ταυτίζονται ιδεολογικά και αξιακά, ότι δεν άλλαξε το δικό του κόμμα το στρατηγικό του πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντιθέτως, όπως είπε, η ΝΔ «προσχώρησε στην πραγματικότητα» και δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που φλέρταρε με το αντιμνημονιακό μέτωπο ούτε παρουσίασε «με ευκολία ισοδύναμα στο Ζάππειο 1, 2 και 3», όπως ανέφερε.

Μέσα από το Συνέδριο, συνέχισε, πρέπει να θεσμοποιηθεί ένα δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο κόμμα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως σύντομα θα παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο για την εθνική ανασυγκρότηση του τόπου όπως επίσης οι προτάσεις για ένα εθνικό φορολογικό σύστημα. Στις θεσμικές μας πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, ανήκουν και οι προτάσεις μας για το νέο εκλογικό σύστημα και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του κόμματος, τόσο εν όψει του συνεδρίου όσο και γενικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έως την Τετάρτη θα είναι έτοιμη η πλήρης προσυνεδριακή οργανωτική επιτροπή.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στο στόχαστρο «του κόμματος της δραχμής» ενώ αναφέρθηκε και σε ορισμένους επικοινωνιακούς κύκλους, οι οποίοι κάνουν προσπάθεια προσέγγισης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συχνά, με γλοιώδεις τρόπους.

Εξαπολύοντας βολές στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τον κατηγόρησε για «άγνοια κινδύνου» όταν, όπως είπε, ανέφερε χτες στην ομιλία του στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παράταξή του είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Επιπλέον, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπονομεύει με τις δηλώσεις της κάθε επενδυτική προσπάθεια και σχέδιο αξιοποίησης, κάτι που χαρακτήρισε «θλιβερό και ύποπτο», ενώ υποστήριξε ότι μιλά στο όνομα των hedge funds.

Επιπλέον, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, παραπέμποντας σε δήλωση του «προνομιακού συνομιλητή του», τον πρόεδρο του γερμανικού κόμματος Die Linke, περί προσφυγής εναντίον της απόφασης της γερμανικής βουλής για την Ελλάδα. Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και πως δίνει μάχη οπισθοφυλακής. «Όποιος φλερτάρει με ιδέες περί κοινού πεδίου δράσης με αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανιστόρητος», είπε.

«Αντισυνταγματικό κόμμα η Χρυσή Αυγή»

Για τη Χρυσή Αυγή, γνωστοποίησε πως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία του ενάντια στο φασισμό, την πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη Χρυσή Αυγή ως αντισυνταγματικό κόμμα.

Τοποθετήσεις μελών της ΚΟΕΣ

Στις τοποθετήσεις μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, διατυπώθηκαν προτάσεις, ορισμένες φορές με αιχμές και επικρίσεις. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν τον λόγο, ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, επανέλαβε τη θέση του για απόσυρση της στήριξης του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση και τη δημιουργία ενός συλλογικού Κέντρου Καθοδήγησης «που θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη» για μια νέα πορεία.

Σαφείς αιχμές για «προσωπικές» στρατηγικές στελεχών του κόμματος άφησε ο Θάνος Μωραΐτης, αναφέροντας ότι βλέπει στελέχη «να συμπεριφέρονται αλαζονικά και να νομίζουν ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους». Επιπλέον, ανέφερε ότι στο συνέδριο είναι όλα ανοικτά.

Τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι μέσα στην κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις, εξέφρασε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Η συμμετοχή στην κυβέρνηση επιβάλλει την ύπαρξη ισχυρού κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας», υποστήριξε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο ίδιος μίλησε για «καρτέλ» που, όπως είπε, αποτελείται από τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι «από διαφορετικές οπτικές στοχεύουν στα ίδια πράγματα».

Κάνοντας αποτίμηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, η Θεοδώρα Τζάκρη εκτίμησε ότι ο λαός απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ γιατί σύρθηκε, όπως είπε, από εγχώρια και εξωχώρια συμφέροντα και παραδόθηκε σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Μπήκαμε σε μια κυβέρνηση όπου ο Αντώνης Σαμαράς κινείται ως κυρίαρχος κι εμείς ως επικυρωτές της πολιτικής του» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

«Οι πολίτες μάς έστειλαν τον "λογαριασμό", αντέδρασαν στην αδράνεια και την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί το σπίτι του», ανέφερε η Τόνια Αντωνίου, χαρακτηρίζοντας την ανασύσταση της παράταξης ως «στοίχημα της επιβίωσης της δημοκρατίας» και «αναγκαιότητα για να βγάλουμε ομαλά τη χώρα από την κρίση». Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει «να βάλουμε διαχωριστικές γραμμές, να πούμε ξεκάθαρα το όραμα για τη νέα Ελλάδα».

Να υπάρξει γενναία αυτοκριτική, χωρίς όμως «αυτομαστιγώματα», καθώς επίσης και διακριτές πολιτικές σε επιμέρους θέματα και ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα για μια ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική παράταξη, ζήτησε εν όψει του συνεδρίου, η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Χρυσή Αυγή: Εκτός νόμου να τεθεί το ΠΑΣΟΚ

«Εκτός νόμου να τεθεί το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της μίζας, της απάτης και της διαφθοράς» απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. «Αν ο Βενιζέλος και η παρέα του θέλουν να... "θέσουν εκτός νόμου" την Χρυσή Αυγή καλά θα κάνουν να βιαστούν, γιατί σύντομα θα βρίσκονται στο 0% και δεν θα έχουν ούτε κόμμα, ούτε γραφεία, ούτε βουλευτές για να μας διασκεδάζουν με ανάλογες γραφικές δηλώσεις» προστίθεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή