ΗΠΑ: Ακρως προκλητική μια δοκιμή πυραύλου από τη Β. Κορέα

Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 19:04
UPD:02/12/2012 16:06
A- A A+

'Ακρως προκλητική ενέργεια χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο δοκιμής πυραύλου από τη Βόρεια Κορεά, που, σύμφωνα με το κορεατικό κρατικό πρακτορείο της χώρας, προγραμματίζεται μέσα στο Δεκέμβριο.

«Η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα θα είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια που θα απειλήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Σημείωσε ακόμη πως «κάθε χρήση από την Πιονγιάνγκ της τεχνολογίας των βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει πως οι προσπάθειες αυτές είναι για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ αντίθετα Ουάσινγκτον και Σεούλ πιστεύουν ότι πρόκειται για δοκιμές πυραυλικής τεχνολογίας μεγάλου βεληνεκούς με στόχο την κατασκευή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Και η Νότια Κορέα προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει τη δοκιμή πυραύλου, τονίζοντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, μια πρόκληση που παραβιάζει τη σχετική απαγόρευση του ΟΗΕ και προκαλεί τη διεθνή κοινότητα.

Η νέα δοκιμή έχει προγραμματιστεί να γίνει κοντά στην πρώτη επέτειο του θανάτου του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ στις 17 Δεκεμβρίου ενώ στις 19 του μήνα θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη Ν. Κορέα. Η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ανάλογη δοκιμή που όμως δεν ήταν επιτυχημένη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή