«Ενθαρρυντική και ευοίωνη» χαρακτήρισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος, από το βήμα της οποίας τόνισε πως ο προσυνεδριακός διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός, χωρίς ίντριγκες, παραγοντισμούς και ξύλινο λόγο. Αντιθέτως ζήτησε επαφή με τον κόσμο και προτάσεις για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης.
Επιπλέον, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ χρωστούσε στην κοινωνία γιατί, όπως είπε, οργάνωσε την κοινωνία και την οικονομία σε βάσεις που δεν ήταν στέρεες και σημείωσε ότι «έχουμε την ευθύνη να καλύψουμε με πραγματικό υλικό τα κενά που είχαν τα θεμέλια της εθνικής μας υπόστασης».
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τα στελέχη να ενεργοποιηθούν και να συγκροτήσουν ξανά τα δίκτυα στις τοπικές κοινωνίες, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παρά την απώλεια της κοινοβουλευτικής του δύναμης, διατηρεί αλώβητη σχεδόν την ισχύ του στο στελεχιακό δυναμικό. «Τέρμα τώρα στην εσωστρέφεια. Και προσωπικές προσκλήσεις απευθύνω και διαγραφές δεν θέλω να κάνω», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι οι προσκλήσεις απευθύνονται σε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν.
«Εάν δεν το θέλουν, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή τους», είπε, τονίζοντας πως «αυτό το ενδιάμεσο "είναι δεν είναι", πρέπει να σταματήσει». Στο ίδιο πνεύμα, είπε πως «το να ζει κανείς ή να μη ζει» και το «τι θα κάνω στη ζωή μου», τα σέβεται, ωστόσο δεν μπορεί να τα αποδεχτεί πολιτικά. «Τους θέλω όλους μέσα, αποδέχομαι ακόμα και κάθε προσωπική αμφισβήτηση αλλά μέσα στην παράταξη», σημείωσε.
Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, είπε ότι εκείνος πάντα διαφύλαξε την ενότητα και πως συνεπώς δεν δέχεται από κανέναν υποδείξεις. Επιπλέον, είπε ότι συγκροτείται και νέα ηγετική ομάδα με ανοικτό, δημοκρατικό και απροκατάληπτο τρόπο.
Συνεχίζοντας στο ίδιο προσωπικό ύφος, τόνισε ότι βρίσκεται εδώ σε εκτέλεση εθνικού και παραταξιακού καθήκοντος, ότι δεν τον δελεάζει τίποτα που σχετίζεται με την κομματική ή κυβερνητική εξουσία και πως δεν θα τον εμποδίσει τίποτα από το να ανταποκριθεί στο εθνικό καθήκον αλήθειας που, όπως είπε, θεωρεί ότι έχει.
Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι χρησιμοποιήθηκε ως όχημα την τελευταία στιγμή, στις τελευταίες εκλογές, για να εκφραστεί μια αρνητικού χαρακτήρα επιλογή προς το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, υποστήριξε ότι τώρα που προσπαθεί να μετασχηματιστεί σε ενιαίο κόμμα «έχασε πολύ σύντομα τη δυναμική του και έπαψε να είναι μόδα». «Η στρατηγική του Ιουνίου της εξ εφόδου κατάληψης της εξουσίας δεν επανέρχεται», πρόσθεσε.
Στην πρωτολογία του ο κ. Βενιζέλος απαρίθμησε τα πολλαπλά «σοκ» που, όπως είπε, υπέστη η παράταξη, ενω μίλησε για «υπεργολάβους της εσωτερικής υπονόμευσης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πλέον ΠΑΣΟΚ, δεν μετέχουν στις διαδικασίες, ούτε έχουν το θάρρος να δηλώσουν ΠΑΣΟΚ, αλλά ασχολούνται μόνο με το ΠΑΣΟΚ από το πρωί μέχρι το βράδυ».
Όπως είπε, πρόκειται για «τέσσερα-πέντε πρόσωπα, αυτής της κατηγορίας, τετιμημένα του παρελθόντος, κηπουροί και αλεξιπτωτιστές, που τους τελευταίους πολλούς μήνες δεν έχουν πει ποτέ τίποτα το θετικό για το ΠΑΣΟΚ, είναι ένας κινούμενος υπαινιγμός, κάθε παρουσία τους προνομιακή, με άνεση χρόνου και χώρου, στα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ».
Σε σχέση με την εσωκομματική κριτική που του έχει ασκηθεί για τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, επανέλαβε ότι αυτό αποτελούσε πρόταση και απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ σε όσους τον κατηγορούν για έλλειψη στρατηγικής, αναφώνησε «έλεος» και διερωτήθηκε πού ήταν αυτοί την 'Ανοιξη του 2010 όταν ο ίδιος αγωνιζόταν να υπάρξει η λύση της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι στρατηγική να ταυτιστείς με τη Δεξιά στο όνομα της Ευρώπης ή να γίνεις ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε άλλο σημείο, είπε ότι ήταν εξαιρετικά λυπηρό για τον ίδιο ότι αναγκάστηκε να θέσει εκτός ΚΟ ιστορικά στελέχη.
Όσον αφορά στο Συντακτικό Συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η διεξαγωγή του δεν μπορεί να αναβληθεί διότι χρειάζονται αιρετά όργανα με εσωκομματική δημοκρατική νομιμοποίηση. Τόνισε ότι δεν θα είναι ένα μονοκομματικό, αλλά παραταξιακό συνέδριο, ανοικτό αποπροσωποποιημένο, με δικτύωση στην κοινωνία.
Ειδικότερα, επισήμανε ότι το κόμμα σέβεται όσους κινούνται -κάθε κίνηση, ομάδα και πρόσωπο- στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο» και σημειώνοντας ότι απευθύνεται στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Ακόμη, απηύθυνε πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ για συμπόρευση.