«Στα χέρια των Ιρανών» αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 10:28
UPD:15:46

Φωτογραφία του μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους ScanEagle. Τα ScanEagle είναι από τα λιγότερα εξελιγμένα και χαμηλότερους κόστους τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και κατασκευάζονται από την Insitu, θυγατρική της Boeing.

A- A A+

Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανάγκασε πρόσφατα σε προσγείωση ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος το οποίο φέρεται να πραγματοποιούσε πτήση στον εναέριο χώρο του Ιράν, ωστόσο το αμερικανικό ναυτικό αρνήθηκε ότι αγνοείται κάποιο από τα αεροσκάφη του στην περιοχή.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν, μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα τους, ότι το αεροσκάφος, τύπου ScanEagle, συνέλεγε πληροφορίες πάνω από τον Περσικό Κόλπο και είχε εισέλθει στον ιρανικό εναέριο χώρο όταν το ανάγκασαν σε προσγείωση.

Το αεροσκάφος περιήλθε στα χέρια των Ιρανών κάποια στιγμή «τις τελευταίες ημέρες», ενώ η ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει με ποιον τρόπο συνέβη ή αν το αεροσκάφος κατερρίφθη η συνετρίβη. Ωστόσο στον ιστότοπο δημοσιοποιείται βίντεο ενός ScanEagle που δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές και το οποίο εξετάζουν αξιωματούχοι κάτω από επιγραφή με τις λέξεις «θα ποδοπατήσουμε τις ΗΠΑ», στα αγγλικά.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου του και ότι το αεροσκάφος αποτελεί απόδειξη των παραβιάσεων.

«Το ναυτικό των ΗΠΑ γνωρίζει πού βρίσκονται όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στη Μέση Ανατολή. Οι επιχειρήσεις μας στον Περσικό Κόλπο περιορίζονται στα διεθνώς αναγνωρισμένα ύδατα και εναέριο χώρο. Δεν έχουμε καταγράψει προσφάτως απώλεια κάποιου ScanEagle», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού στο Μπαχρέιν.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ιρανικά μαχητικά κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που εκτελούσε αποστολή παρακολούθησης στον διεθνή εναέριο χώρο. Το Ιράν απάντησε ότι το αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του.

Πριν από λίγες ημέρες, ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Μοχάμαντ Χαζάι απέστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι-Μουν διαμαρτυρόμενος για επτά παραβιάσεις τον Οκτώβριο του ιρανικού εναερίου χώρου από αμερικανικά αεροσκάφη παρακολούθησης επάνω από τον ενεργειακό σταθμό του Μπουσέρ.

Το Δεκέμβριο του 2011, ιρανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από ένα αμερικανικό επανδρωμένο αεροσκάφος Q170 Sentinel. Η Τεχεράνη υποστήριζε ότι το αναχαίτισε επεμβαίνοντας στο σύστημα πλοήγησής του, ενώ οι ΗΠΑ ότι παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα.

Τα ScanEagle είναι από τα λιγότερα εξελιγμένα, μικρότερα και χαμηλότερους κόστους τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και κατασκευάζονται από την Insitu, θυγατρική της Boeing.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή