Νέα σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. ζητεί ο δήμαρχος του Λονδίνου

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 17:36
UPD:17:36

«Η επιλογή θα είναι να παραμείνουμε με τους δικούς μας όρους ή να αποχωρήσουμε», είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να επαναδιαπραγματευτούν μία ειδική σχέση για τη Βρετανία.

A- A A+

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα έκανε ο ίδιος εκστρατεία για να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. αν η χώρα επαναδιαπραγματευόταν τη σχέση της ώστε να βασίζεται στην ενιαία αγορά, αλλά αποχωρώντας από την πολιτική ένωση.

«Η επιλογή θα είναι να παραμείνουμε με τους δικούς μας όρους ή να αποχωρήσουμε», είπε ο Τζόνσον όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να επαναδιαπραγματευτούν μία ειδική σχέση για τη Βρετανία.

Αν αυτό γινόταν εφικτό, είπε, θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ευδοκιμήσει ακόμη περισσότερο ως οικονομικό κέντρο.

«Το ευρώ είναι ένα καταστροφικό σχέδιο», είπε σε ομιλία του. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία των αλλαγών στη Συνθήκη -ίσως για την τραπεζική ένωση- για να οργανώσουμε μία διακυβερνητική διάσκεψη στην οποία η συμμετοχή της Βρετανίας θα αντανακλά τη λαϊκή βούληση».

«Ας το συνοψίσουμε στην ενιαία αγορά. Αυτή είναι μία Συνθήκη υπό διαπραγμάτευση που μπορούμε και πρέπει να θέσουμε στην ψήφο του βρετανικού λαού. Ήρθε η ώρα διεξαγωγής δημοψηφίσματος και το ερώτημα θα είναι πολύ απλό. Θέλετε να παραμείνετε στην ενιαία αγορά της ΕΕ - ναι ή όχι;», είπε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον, ο οποίος έγινε γνωστός ως ανταποκριτής της συντηρητικής εφημερίδας Daily Telegraph στις Βρυξέλλες, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να επιδιώξει μία παρόμοια σχέση με την Ε.Ε. όπως αυτές που έχουν η Νορβηγία και η Ελβετία.

REUTERS

Οι αντιευρωπαϊστές συντηρητικοί στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ασκούν πιέσεις ώστε η Βρετανία να αποκτήσει ένα νέο ρόλο στους κόλπους της Ε.Ε. ή αλλιώς να αποχωρήσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή