Αίγυπτος: Κανονικά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 17:23
UPD:17:23

Ενας άνδρας περπατά μπροστά από μια τοιχογραφία του Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.

A- A A+

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μαχμούντ Μέκι ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου για την έγκριση του αμφιλεγόμενου σχεδίου συντάγματος θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Την ίδια ώρα, συγκρούσεις σημειώνονταν ανάμεσα σε διαδηλωτές υπέρ και κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο.

Ο Μέκι πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν λύση στην κρίση και υπογράμμισε ότι «η πόρτα για διάλογο είναι ανοιχτή για όσους αντιτίθενται στο σχέδιο του συντάγματος».

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν όχι μέσα στις επόμενες ώρες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε σημαντική εξέλιξη στην επίλυση της κρίσης και συναίνεση», είπε.

Έξω από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο χθες πολιόρκησαν διαδηλωτές εναντίον του Μόρσι, σήμερα σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ αντίπαλων ομάδων που έριχναν πέτρες.

Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν οδηγίες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κινητοποιήσεις μπροστά στο μέγαρο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και για αντιδιαδηλώσεις από ομάδες της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι ο Μούρσι «είναι υπεύθυνος για την προστασία των ειρηνικών διαδηλωτών όπου κι αν βρίσκονται αν θέλει να διατηρήσει ό,τι απομένει από τη νομιμότητά του».

«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και άλλες λαϊκές δυνάμεις καλούν σε διαδήλωση μπροστά από το μέγαρο Ιτιχαντίγια το απόγευμα της Τετάρτης για την υπεράσπιση της νομιμότητας» του προέδρου, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι προσπάθησαν την προηγουμένη «να επιβάλλουν τις απόψεις τους δια της βίας», ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μαχμούντ Γοζλάν, σε ανακοίνωσή του.

Απαντώντας στην έκκληση των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Λαϊκό Ρεύμα, μια οργάνωση της αιγυπτιακής αριστερής αντιπολίτευσης, κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατευθυνθούν κι αυτοί στο προεδρικό μέγαρο.

Το Λαϊκό Ρεύμα, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Χαμντίν Σαμπάχι, αναφέρει πως τα μέλη του υποστηρίζουν άλλους διαδηλωτές που παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας έξω από το προεδρικό μέγαρο ζητώντας από τον πρόεδρο Μόρσι να ακυρώσει το διάταγμα με το οποίο διευρύνθηκαν σημαντικά οι εξουσίες του και να σταματήσει τα σχέδια για να διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου δημοψήφισμα για το σύνταγμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο Μόρσι επέστρεψε σήμερα το πρωί στα καθήκοντά του στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε συνεργάτης του. Χθες, η πολιορκία του κτηρίου από χιλιάδες διαδηλωτές τον είχε αναγκάσει να το εγκαταλείψει. Οι τοίχοι του προεδρικού μεγάρου έχουν καλυφθεί με γκράφιτι συνθήματα κατά του Μόρσι.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή