Κυρώθηκε η συμφωνία με Εσθονία για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 17:44
UPD:17:53

Τη συμφωνία με την Εσθονία για την καταπολέμηση της διαφθοράς στήριξαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».

A- A A+

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και των άρθρων το νομοσχέδιο για την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης Ελλάδας- Εσθονίας, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας μέσω ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

Τη συμφωνία στήριξαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ την καταψήφισαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».

Το μνημόνιο προβλέπει συνεργασία μεταξύ στελεχών των δημοσίων διοικήσεων των δυο χωρών, σε ζητήματα αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα πραγματοποιηθεί άμεσα επίσκεψη εργασίας Εσθονών εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, με σκοπό την εξειδίκευση των δράσεων και του οδικού χάρτη της συνεργασίας, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ακαδημία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Εσθονίας.

Απαντώντας σε επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης σημείωσε ότι πρέπει όλοι να μιλούν με προτάσεις και όχι να κάνουν μόνο κριτική «για μια συμφωνία που αφορά απλά τη συνεργασία της χώρας μας με την Εσθονία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνική βοήθεια στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

«Εμείς λέμε ότι διαφθορά υπάρχει σε όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν λέμε ότι είμαστε οι κακοί και οι άλλοι οι καλοί και θα έρθουν να μας σώσουν», προσέθεσε ο κ. Βολουδάκης, ενώ διευκρίνισε ότι η δαπάνη του προγράμματος για τη συνεργασία των δύο χωρών θα καλύπτεται από τα επιχειρησιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

«Με την κύρωση της συμφωνίας αυτής παραιτούμαστε από την εθνική προσπάθεια να πατάξουμε το φαινόμενο της διαφθοράς με τα εθνικά μας μέσα. Αντίθετα, αναθέτουμε τη λύση του προβλήματος σε μια χώρα της Ε.Ε. που είναι μία από τις 4 πιο ύποπτες διεθνώς και πιο διεφθαρμένες με 66 στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για το ότι το στρατηγικό της σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα γίνει μέσω Εσθονίας, μιας χώρας, όπως ανέφερε, που είναι το κέντρο της CIA στην Ευρώπη.

Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν τόσο ο εισηγητής όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος και Νώντας Μαριάς, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να καλεί σε βοήθεια για θέματα διαφάνειας, μια χώρα, όπως η Εσθονία, η οποία καταλαμβάνει την 20η θέση στα θέματα της διαφθοράς.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί την ίδια ώρα που ομολογεί ότι το κράτος είναι διεφθαρμένο, προτιμά την Εσθονία, ένα πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, να αναλάβει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

Απαντώντας, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κατσαφάδος αντέτεινε ότι η Εσθονία είναι η μόνη χώρα που έχει ηλεκτρονική ακαδημία και μπορεί να βοηθήσει στον τομέα αυτό.

nafttemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή