Ν. Κορέα: Τέσσερα χρόνια φυλακή για βορειοκορεάτη κατάσκοπο

Σχεδίαζε τον φόνο του φυγά πρωτότοκου γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 18:10
UPD:18:11

Από τα στοιχεία της υπόθεσης, φαίνεται ότι ο άνδρας είχε στόχο να οργανώσει ένα μοιραίο ατύχημα με στόχο τον μεγαλύτερο αδελφό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Κιμ Γιονγκ Ναμ.

A- A A+

Ποινή κάθειρξης τεσσάρων ετών σε 50χρονο βορειοκορεάτη κατάσκοπο επέβαλε δικαστήριο της Νότιας Κορέας.

Ο κατάσκοπος φέρεται να είχε σαν βασική του αποστολή την εξόντωση του πρωτότοκου γιου του θανόντος ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Από τα στοιχεία της υπόθεσης, φαίνεται ότι ο άνδρας είχε περάσει μία δεκαετία στην Κίνα σε αναζήτηση βορειοκορεατών φυγάδων, πριν «μετακομίσει» στη Νότια Κορέα.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρονται επίσης σε ομολογία του ότι στόχος του ήταν να οργανώσει ένα μοιραίο ατύχημα με στόχο τον μεγαλύτερο αδελφό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Ο κατάσκοπος είχε αυτομολήσει στις αρχές της χρονιάς δηλώνοντας ότι τα αίτια της πράξης του ήταν οικονομικά, ωστόσο στην συνέχεια ομολόγησε την ιδιότητά του.

Ο 50χρονος είχε προσπαθήσει να «μισθώσει» οδηγό ταξί, ο οποίος θα αναλάμβανε να τραυματίσει θανάσιμα με το όχημά του τον Κιμ Γιονγκ Ναμ το 2010.

Ο μεγαλύτερος γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ έπεσε σε δυσμένεια το 2001, όταν συνελήφθη να προσπαθεί να ταξιδέψει στην Ιαπωνία χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο. Στόχος του, τότε, ήταν να επισκεφθεί την Disneyland του Τόκιο.

Φερόταν να ζει στην πρώην πορτογαλική αποικία του Μακάο στην Κίνα, ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πιθανότατα έχει μετακομίσει στην Σιγκαπούρη.

Το νοτιοκορεατικό δικαστήριο έλαβε υπ' όψιν του την συνεργασία του άνδρα με τις αρχές και την ομολογία του, ωστόσο τον καταδίκασε τόσο για τον «κίνδυνο στον οποίο εξέθεσε τη χώρα», αλλά και για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των βορειοκορεατών φυγάδων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή