ΝΒC: Βόμβες με αέριο σαρίν ετοιμάζει ο συριακός στρατός

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 10:15
UPD:10:18
A- A A+

Το «πράσινο φως» για την αεροπορική ρίψη βομβών με αέριο σαρίν στο συριακό έδαφος αναμένει από τον Μπασάρ Αλ Ασαντ ο στρατός, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το NBC, o συριακός στρατός περιμένει τις τελικές διαταγές του προέδρου Ασαντ για τη χρήση του νευροτοξικού αερίου, που μέσα σε λίγα λεπτά προκαλεί το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει δοθεί εντολή για την τοποθέτηση των «βομβών» αυτών στα αεροπλάνα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου βρίσκονται σε επαφή με τις αμερικανικές υπηρεσίες για να καθορίσουν τη στάση τους.

Τη Δευτέρα, αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς κατέχει το σαρίν «ως όπλο έτοιμο για χρήση».

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να απευθύνει, στις αρχές της εβδομάδας, προειδοποίηση προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ ότι « η προσφυγή σε χημικά όπλα είναι και θα είναι απολύτως μη αποδεκτή».

«Εάν διαπράξετε το τραγικό σφάλμα να χρησιμοποιήσετε αυτά τα όπλα, θα υπάρξουν συνέπειες και θα είστε υπόλογοι. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο 21ος αιώνας να αμαυρωθεί από τη χρήση των χειρότερων όπλων του 20ού» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι «κινήσεις» του συριακού καθστώτος σε ό,τι αφορά το χημικό του οπλοστάσιο.

Πηγές:ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή