Γεμάτη με οσκαρικά ονόματα η νέα κινηματογραφική εβδομάδα

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 11:27
UPD:11:33

A- A A+

Ένας χαρισματικός ηγέτης κυκλοφορεί σε πλάνα της μεταπολεμικής Αμερικής, δυο γυναίκες έχουν θέα ένα καταραμένο σπίτι, πολλοί φίλοι του Δράκουλα μαγεύονται για να γιορτάσουν τα γενέθλια της κόρης του, ένας παράδοξος έρωτας ξετυλίγεται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και - κάπως έτσι- μια νέα κινηματογραφική εβδομάδα προσφέρει τέσσερις ενδιαφέρουσες επιλογές.

«The master»

Το δράμα του - πέντε φορές υποψήφιου για Όσκαρ- σκηνοθέτη Πολ Τόμας Άντερσον απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα Σκηνοθεσίας στο 69ο Φεστιβάλ Βενετίας και σκιαγραφεί έμμεσα και ανεπίσημα τη Σαϊεντολογία και τον ηγέτη της, Λ. Ρον Χάμπαρντ. Υπό τους ήχους της μουσικής του κιθαρίστα των Radiohead, Τζόνι Γκρίνγουντ, ο - βραβευμένος με Όσκαρ- Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο - δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ- Χοακίν Φίνιξ και οι Έιμι Άνταμς, Λόρα Ντερν και Τζέσε Πλέμονς πρωταγωνιστούν σε μία συναισθηματικά προκλητική εικονογραφία τριών περιπλανώμενων και ανήσυχων ψυχών, που κυνηγούν ένα όραμα προόδου, στη μεταπολεμική Αμερική των αρχών της δεκαετίας του '50. Μετά τον πόλεμο, ένας βετεράνος αξιωματικός του Ναυτικού επιστρέφει στην πατρίδα, χωρίς σχέδια για το μέλλον. Κλονισμένος και γεμάτος αβεβαιότητα, γρήγορα θα υποκύψει στη γοητεία του Master, του χαρισματικού ηγέτη μιας θρησκευτικής οργάνωσης, και θα εμπλακεί σε έναν άγριο και ενδόμυχο αγώνα επιθυμιών.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «Ο πατέρας μου επέστρεψε από τον πόλεμο και παρέμεινε ανήσυχος για το υπόλοιπο της ζωής του. Κάθε περίοδος είναι καλή περίοδος, για να ξεκινήσεις μια καινούργια θρησκεία ή ένα πνευματικό κίνημα, αλλά η πιο γόνιμη στιγμή είναι ακριβώς μετά από έναν πόλεμο. Μετά από τόσο θάνατο και καταστροφή, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τα δύο πιο σημαντικά ερωτήματα: "Γιατί άραγε;" και "Πού πάνε οι νεκροί;"».

«Το σπίτι στο τέλος του δρόμου»

Η νέα ταινία τρόμου του Μάρκ Τοντεράι βασίζεται σε μια μικρή αληθινή ιστορία του βετεράνου συγγραφέα, σκηνοθέτη και παραγωγού, Τζόναθαν Μόστοου. Οι - υποψήφιες για Όσκαρ - Τζένιφερ Λόρενς και Ελίζαμπεθ Σου και οι Μαξ Θίριοτ και Γκιλ Μπέλοους πρωταγωνιστούν στο ανατριχιαστικό αυτό ψυχολογικό θρίλερ, στο οποίο μια μητέρα και η κόρη της μετακομίζουν σε μια νέα κοινότητα. Δίπλα τους βρίσκεται ένα σπίτι, όπου μια ψυχωτική νεαρή κοπέλα δολοφόνησε τους γονείς της, πριν από χρόνια. Σύντομα, οι 2 γυναίκες θα διαπιστώσουν πως η ιστορία του καταραμένου αυτού σπιτιού δεν έχει κλείσει οριστικά.

«Ξενοδοχείο για τέρατα 3D»

Η οικογενειακή μαύρη κωμωδία κινουμένων σχεδίων του - δεκατρείς φορές υποψήφιου για Βραβείο Emmy- Τζέντι Ταρτακόφσκι, με τις φωνές των Άνταμ Σάντλερ, Σελένα Γκομέζ, Στιβ Μπουσέμι, Κέβιν Τζέιμς και Ντέιβιντ Σπέιντ, φιλοξενεί τα πιο διάσημα τέρατα του κόσμου με τα προσωπικά και οικογενειακά τους προβλήματα. Στο τρισδιάστατο πολυτελές θέρετρο του Δράκουλα, όπου τα παράξενα πλάσματα και οι οικογένειές τους μπορούν να χαλαρώσουν ελεύθερα, μακριά από την ανεπιθύμητη ανθρώπινη παρουσία, ο Δράκουλας έχει καλέσει για ένα Σαββατοκύριακο τον Φράνκεσταϊν και τη Νύφη του, τη Μούμια, τον Αόρατο Aνθρωπο, μια οικογένεια λυκανθρώπων και πολλούς άλλους, για να γιορτάσουν τα 118α γενέθλια της κόρης του, Μέιβις. Όμως, η ηρεμία τους χαλάει, όταν ένας κοινός θνητός ανακαλύπτει εντελώς τυχαία το ξενοδοχείο και ερωτεύεται τη Μέιβις.

«Κάτι σαν έρωτας»

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι μάς «ταξιδεύει» αυτήν την φορά στην Ιαπωνία, με τη δραματική ταινία που συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ Καννών. Μένοντας πιστός στις αινιγματικές ιστορίες, ο -Ιρανός και εξόριστος από την πατρίδα του- δημιουργός καταγράφει το μυστηριώδες εικοσιτετράωρο ενός παράδοξου έρωτα, μέσα από ένα γοητευτικό παιχνίδι για την πολυπλοκότητα των σχέσεων και τη σαγήνη της απόκρυψης. Μία νεαρή φοιτήτρια από την επαρχία σπουδάζει στο Τόκιο, εξασφαλίζοντας τα δίδακτρα από την εργασία της ως call - girl. Το ραντεβού της με έναν μοναχικό ηλικιωμένο καθηγητή θα εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερη σχέση, όπου οι ρόλοι θύτη και θύματος αντιστρέφονται συνέχεια.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς