Αίγυπτος: Τανκς και συγκρούσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 12:43
UPD:17:47

A- A A+

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συνέχισαν σήμερα να συγκρούονται έξω από το προεδρικό μέγαρο, παρά την ανάπτυξη τανκς και στρατιωτών μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

Οι ομάδες έριχναν πέτρες η μία στην άλλη, στη συνέχεια ωστόσο ο στρατός αποκατέστησε την τάξη γύρω από το προεδρικό μέγαρο. Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι που είχαν κατασκηνώσει κοντά στο μέγαρο αποσύρθηκαν πριν την προθεσμία που είχε δώσει για την αποχώρηση των διαδηλωτών ο στρατός για τις 3 μετά το μεσημέρι. Δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παράμειναν και μετά το πέρας της προθεσμίας, ωστόσο το συρμάτινο οδόφραγμα και τα τανκς τους κρατούσαν σε απόσταση από το κτήριο.

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζακί, αρχηγός της ρεπουμπλικανικής φρουράς που είναι υπεύθυνη για την προστασία του προέδρου, είχε δηλώσει νωρίτερα πως «οι ένοπλες δυνάμεις και η ρεπουμπλικανική φρουρά δεν θα γίνουν εργαλείο καταπίεσης εναντίον των διαδηλωτών», σύμφωνα με το MENA.

Τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες έξω από το μέγαρο, είχαν σταματήσει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 350 τραυματίσθηκαν στις βιαιότητες, σύμφωνα με το Reuters.

Διάγγελμα Μόρσι

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μόρσι πρόκειται να απευθύνει σήμερα διάγγελμα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση που επικαλείται σύμβουλό του.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Μόρσι αναμένεται να τείνει χείρα φιλίας στην αντιπολίτευση και να καλέσει σε διάλογο, δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει αν ο πρόεδρος θα διατυπώσει νέες προτάσεις.

Οι αντίπαλοι του Μόσρι ισχυρίζονται ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι βρίσκονται πίσω από τα βίαια επεισόδια, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγορούν την αντιπολίτευση και ισχυρίζονται ότι και οι έξι από τους επτά νεκρούς ήταν υποστηρικτές του προέδρου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βαδίζει στο δρόμο ενός δικτατορικού καθεστώτος μετά το διάταγμα της 22ας Δεκεμβρίου που ενισχύει τις εξουσίες του και προστατεύει από κάθε προσφυγή στη δικαιοσύνη για αποφάσεις του ίδιου, αλλά και της επιτροπής που ανέλαβε να συντάξει το νέο Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται επίσης για το σχέδιο του νέου Συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα, στις 15 Δεκεμβρίου, και το οποίο εγκρίθηκε εσπευσμένα από την επιτροπή αυτή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το διάταγμα υπονομεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανοίγει το δρόμο για μια πιο αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.

Σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν οι αντιπολιτευόμενοι Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και Αμρ Μούσα, κατηγόρησαν τον πρόεδρο Μόρσι ως τον μόνο υπεύθυνο για την κλιμάκωση της βίας.

«Η γνώμη μας ήταν και είναι ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο εάν ακυρωθεί το διάταγμα και αναβληθεί το δημοψήφισμα για το σύνταγμα. Η επανάσταση δεν συνέβη γι’αυτό. Συνέβη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή