Συνεχίζονται οι συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην 17Ν

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2002 07:29
UPD:11:16
A- A A+

Νέα σύλληψη χθες το απόγευμα υπόπτου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και πάλι στο Μόρφι Θεσπρωτίας. Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνέλαβαν τον Θωμά Σερίφη, 36 ετών, οδηγό λεωφορείων του ΟΑΣΑ, ο οποίος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι φίλος και πρώην συγκάτοικος του Ηρακλή Κωστάρη. Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής ερεύνησε διαμέρισμα επί της οδού Πλάτωνος στο Γαλάτσι, στο οποίο φέρεται ότι κατοικούσε ο Σερίφης.

Εν τω μεταξύ, ο Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο στο Μόρφι Θεσπρωτίας και ο Κώστας Καρατσώλης που συνελήφθη στην Αγιά Πρέβεζας, πήραν προθεσμία έως την Πέμπτη για να απολογηθούν. Ο εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών διακεκριμένη οπλοκατοχή, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρες ανθρωποκτονίας και ληστείες.

Οπως ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Καρατσώλης ομολόγησε ότι συμμετείχε στην εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα το 1988, στην κλοπή των όπλων από το Συκούριο το 1989 και σε δύο ληστείες στα ΕΛ.ΤΑ. Βύρωνα το 1997 και την χρηματαποστολή του ΟΤΕ Πατησίων τον Απρίλιο. Είπε επίσης ότι στρατολογήθηκε στη «17 Νοέμβρη» από τον Κωστάρη, ο οποίος του έδωσε το κωδικό όνομα «Στέλιος».

Από την πλευρά του, ο Κωστάρης αρνήθηκε αρχικά τις κατηγορίες, που σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν προκύψει από στοιχεία της προανάκρισης και τις ομολογίες συλληφθέντων, αλλά νεότερες πληροφορίες αναφέρουν τώρα, να ομολογεί τη συμμετοχή του στην οργάνωση.

Η Αστυνομία, καταλογίζει στον Κωστάρη συμμετοχή σε τέσσερις δολοφονίες, του Παύλου Μπακογιάννη, του Κώστα Περατικού, του Στήβεν Σώντερς και του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ, συμμετοχή σε δύο απόπειρες δολοφονίας, του Γιώργου Πέτσου και του Βαρδή Βαρδινογιάννη, συμμετοχή σε τρεις ληστείες, καθώς και στην κλοπή οπλισμού από το Συκούριο και το Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα.

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νομάρχης Βοιωτίας, δήλωσε ότι προσκλήθηκε από τις οικογένειες των δύο κατηγορουμένων να προσφέρει τη νομική βοήθειά του.

Στην 4η τακτική ανακρίτρια απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός, καθώς και ο Διονύσης Γεωργιάδης, οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Οι αδελφοί Ξηρού απολογήθηκαν χωρίς δικηγόρο, ενώ ο Γωργιάδης όρισε ως συνήγορό του τον Αλέξανδρο Καραμανώλη, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν συμμετείχε σε ληστείες ή δολοφονίες αλλά μόνο σε δευτερεύουσες βοηθητικές δουλειές της τρομοκρατικής οργάνωσης. «Παρασύρθηκε. Οταν αντελήφθη το λάθος του διέκοψε από τους τρομοκράτες, φοβήθηκε όμως να μιλήσει σε οποιονδήποτε», τόνισε ο συνήγορος του Γεωργιάδη και κατέληξε : «Οταν η κοινωνία μάθει όσα περιλαμβάνει η δικογραφία για την 17 Νοέμβρη, θα φρικιάσει». Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Γεωργιάδης παραδέχθηκε τη συμμετοχή του μόνο σε μία βομβιστική επίθεση, σε υποκατάστημα της Alpha Bank.

To Συμβούλιο Εφετών θα ορίσει αύριο τρεις εφέτες ειδικούς ανακριτές για την υπόθεση. Εναν τακτικό, το εφέτη Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, σύμφωνα με πληροφορίες και δύο αναπληρωτές.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, θα ενημερώσει αυτήν την εβδομάδα τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των ερευνών, ενώ αύριο θα προεδρεύσει σε σύσκεψη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των ερευνών, με τη σύλληψη των εκτελεστικών οργάνων της δεύτερης και της τρίτης γενιάς της «17 Νοέμβρη». Οι αρχές πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη σύλληψη του υπ'αριθμόν δύο στελέχους της, ενώ επίκεινται συλλήψεις και άλλων ατόμων, που θεωρούνται μέλη της οργάνωσης. Οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν πρόσωπο μέσα στον κρατικό μηχανισμό, που παρείχε απόρρητη ενημέρωση στην οργάνωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι οι έρευνες θα επεκταθούν και για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και επιβεβαίωσε ότι στον Κορυδαλλό κατασκευάζονται κελλιά υψίστης ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για «λευκά κελλιά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή