Απόψε η τελευταία «Λειτουργία» στο «Ναό» του Μπιλμπάο

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 16:46
UPD:16:50

A- A A+

Η αποψινή βραδιά θα είναι φορτισμένη από συγκίνηση, καθώς η θρυλική έδρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο θα φιλοξενήσει τον τελευταίο ευρωπαϊκό αγώνα της. Στη συνέχεια θα κατεδαφιστεί, παίρνοντας μαζί της ιστορία εκατό ετών ενός από τους ενδοξότερους συλλόγους της Ισπανίας, τον μοναδικό μαζί με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης που δεν υποβιβάστηκε ποτέ κατηγορία.

Η νέα έδρα της Αθλέτικ θα κατασκευαστεί μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, όπου βρίσκεται ο σκελετός του «San Mames Barria» (το «Νέο Σαν Μαμές» στη γλώσσα των Βάσκων) και ήδη περιβάλλεται από δεκάδες γερανών. Η νέα εγκατάσταση, εμπνευσμένη από την «Allianz Arena» του Μονάχου, θα εγκαινιαστεί την αγωνιστική περίοδο 2013/2014 και θα έχει 10.000 θέσεις περισσότερες από το παλιό γήπεδο (συνολικά 50.000).

Το Σαν Μαμές, δεύτερο παλαιότερο γήπεδο στην Ισπανία μετά το «Μολινό» της Χιχόν, εγκαινιάστηκε το 1913 και το πρώτο γκολ «υπέγραψε» ο Πιτσίτσι. «La Catedral» (Ο Ναός), όπως είναι το προσωνύμιο του γηπέδου, διαθέτει ένα βιογραφικό που λίγα στάδια μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν: στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόνο έξι αντίπαλοι κατόρθωσαν να το «βεβηλώσουν», ενώ η Αθλέτικ μέτρησε 56 νίκες και 15 ισοπαλίες. Το γήπεδο υπήρξε πάντοτε σύμβολο της υπερηφάνειας των Βάσκων, αφού το χώμα του, ως παίκτες της Αθλέτικ, πάτησαν μόνο ποδοσφαιριστές προερχόμενοι από τη Χώρα των Βάσκων (Ισπανία ή Γαλλία) και τη Ναβάρα.

Η τελευταία «Λειτουργία» στο «Ναό» δεν θα είναι πάντως μία όπως εκείνες τις ένδοξες βραδιές του παρελθόντος, καθώς η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα διανύει περίοδο παρατεταμένης κρίσης: απέτυχε να επαναλάβει το «θαύμα» της περασμένης σεζόν, όταν έπαιξε στον τελικό του Europa League και του Copa del Rey, ενώ έχει αποκλειστεί στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι «πιστοί» θα είναι απόψε εκεί για την τελευταία παράσταση στο δικό τους «Θέατρο των Ονείρων».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις