«Ανήσυχος» δηλώνει ο Μάριο Μόντι

Πτώση άνω του 3% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 12:46
UPD:12:57

«Γνωρίζω ότι ανησυχείτε, αλλά δεν μπορούσα να μείνω», τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, δικαιολογώντας την απόφασή του να παραιτηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι μετά την αποχώρηση της κεντροδεξιάς, δεν ασθανόταν ότι είχε ισχυρή πολιτική υποστήριξη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του.

A- A A+

«Ανήσυχος» δηλώνει ο Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Republica, προκαλώντας «πολιτικές» αναταράξεις αλλά και έντονο κλίμα αβεβαιότητας, που καταγράφεται και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

«Γνωρίζω ότι ανησυχείτε, αλλά δεν μπορούσα να μείνω», τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός, δικαιολογώντας την απόφασή του να παραιτηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι μετά την αποχώρηση της κεντροδεξιάς, δεν ασθανόταν ότι είχε ισχυρή πολιτική υποστήριξη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του.

Τόνισε επίσης ότι επέλεξε το Σάββατο για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του, προκειμένου να δώσει χρόνο στις αγορές και να αποφευχθούν δυσμενείς αντιδράσεις.

Σημειώνεται, ότι αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει πτώση άνω του 3%, ενώ το spread ξεπέρασε τις 350 μονάδες τη στιγμή που την Παρασκευή η διαπραγμάτευση έκλεισε στις 323 μονάδες.

Ρέκλινγκ: Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία

Την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ είναι σημαντικό η Ρώμη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία προς το συμφέρον της Ιταλίας, αλλά και της Ευρωζώνης.

«Η Ιταλία υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη χρονιά που πέρασε. Μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά, ωστόσο αντέδρασαν με ανησυχία στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας», σημειώνει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή