Μετασεισμός 7,3 Ρίχτερ δύο χρόνια μετά τη Φουκουσίμα;

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 17:52

Ο σεισμός της Παρασκευής σημειώθηκε στις 17.18 ώρα Ιαπωνίας, με επίκεντρο 160 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του επικέντρου του σεισμού στο Τοχόκου, το Μάρτιο του 2011. Το τσουνάμι αναφέρθηκε σε μια περιοχή, όπου τότε είχαν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές.

A- A A+

Την περασμένη Παρασκευή, σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την ανατολική Ιαπωνία πυροδοτώντας τσουνάμι με κύματα ύψους ενός μέτρου, τα οποία έπληξαν την πόλη Ισινομάκι.

Θύματα ή μεγάλες ζημιές δεν αναφέρθηκαν, όμως χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που έσπευσαν προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο φοβούμενοι μια επανάληψη του καταστροφικού τσουνάμι του 2011, το οποίο προκλήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ.

Επιστήμονες αφήνουν τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο μεγάλες δονήσεις να συνδέονται, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα τα 7,3 Ρίχτερ να ήταν στην πραγματικότητα ένας ισχυρός μετασεισμός.

Ο σεισμός της Παρασκευής σημειώθηκε στις 17.18 ώρα Ιαπωνίας, με επίκεντρο 160 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του επικέντρου του σεισμού στο Τοχόκου, το Μάρτιο του 2011. Το τσουνάμι αναφέρθηκε σε μια περιοχή, όπου τότε είχαν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές. Το προπέρσινο τσουνάμι είχε προκαλέσει και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, όμως αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Μιλώντας στο New Scientist, ο γεωφυσικός της αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών (USGS) Ράντι Μπόλντουιν δήλωσε ότι οι δύο σεισμοί προέρχονται από την ίδια ρηξιγενή ζώνη. «Φαίνεται πως [ο τελευταίος σεισμός] προήλθε από την ίδια διεπαφή, εκεί όπου η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού που κινείται προς την Ιαπωνία, βυθίζεται κάτω από την πλάκα του Οχότσκ».

Το ενδεχόμενο να πρόκειται για μετασεισμό αφήνει ανοιχτό και η συνάδελφος του Μπόλντουιν, Τζέσικα Τέρνερ, επισημαίνοντας ότι πράγματι ο σεισμός της Παρασκευής σημειώθηκε στη «ζώνη μετασεισμών» της δόνησης του Τοχόκου, μια ζώνη που έχει δώσει περισσότερες από 5.000 μετασεισμικές δονήσεις από το Μάρτιο του 2011.

«Είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε μετασεισμούς περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα», εξήγησε η Τέρνερ μιλώντας στο OurAmazingPlanet. Ξεκαθαρίζει ότι το διάστημα, κατά το οποίο μπορούν να σημειωθούν, διχάζει τους επιστήμονες, όμως δεν θα προκαλούσε έκπληξη το ενδεχόμενο ανακατατάξεων μετά από ένα σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ. «Θα περάσει πολύς καιρός έως ότου η Γη επιστρέψει στο βασικό επίπεδο σεισμικότητας, μετά το συμβάν του περασμένου έτους», σημείωσε η ίδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή