Ολομέτωπη επίθεση Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση Μόντι

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 10:11
UPD:13:30

A- A A+

Σφοδρή επίθεση στον Μάριο Μόντι εξαπέλυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό ότι προωθεί οικονομικές πολιτικές που του υπαγορεύει η Γερμανία.

« Η κυβέρνηση Mόντι έχει ακολουθήσει τις γερμανικές πολιτικές που η Ευρώπη προσπάθησε να επιβάλει σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει μια κατάσταση κρίσης, η οποία είναι πολύ χειρότερη από ότι όταν ήμασταν εμείς στην εξουσία» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, στο κανάλι 5, που ανήκει στον όμιλό του.

Ο κ. Μπερλουσκόνι κατηγόρησε επίσης το Βερολίνο ότι έχει επωφεληθεί από την οικονομική κρίση για να μειώσει τα κόστη δανεισμού του σε βάρος άλλων κρατών.

«Όσο ήμουν πρωθυπουργός, εναντιώθηκα στις γερμανικές απαιτήσεις σαν κι εκείνες που έφεραν την Ελλάδα στο όριο του εμφυλίου πολέμου», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην διαφορά απόδοσης των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς, δήλωσε ότι «το σπρεντ δεν μας ενδιαφέρει: είναι μια απάτη, ένα ψεύτικο εύρημα».

Αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος, υποστήριξε ότι και σε αυτές τις εκλογές «συμβολό μας θα είναι το "Φόρτσα Ιτάλια"», ενώ υποψήφιοι θα είναι ξανά μόλις ένα 10% των σημερινών βουλευτών του κόμματος.

Από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, απέφυγε να αποκαλύψει τι σκέφτεται για το πολιτικό του μέλλον, δηλώνοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν πολιτικό ρόλο με όποια ιδιότητα και αν έχει μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

«Η πολιτική είναι πάνω απ΄ όλα ζήτημα πολιτισμού που συνίσταται στο να δίνει κανείς κατευθύνσεις στις απόψεις των ανθρώπων...Πιστεύω ότι αυτό το έκανα όταν ήμουν καθηγητής, προσπαθώ να το κάνω και τώρα , στη σύντομη περίοδο της πρωθυπουργίας μου. Είμαι βέβαιος ότι όποια ιδιότητα και να έχω στο μέλλον, θα συνεχίσω να το κάνω», είπε.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Μόντι βρίσκεται σε συζητήσεις με κεντρώες παρατάξεις της ιταλικής πολιτικής σκηνής που τον παρακινούν να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τη στιγμή που αυξάνεται η πίεση από τις αγορές και τους ευρωπαίους εταίρους προς τον ίδιο να παραμείνει στο πόστο του για να διαφυλάξει την οικονομική πορεία της χώρας.

 

Σημειώνεται ότι η επικείμενη παραίτηση Μόντι προκάλεσε αναστάτωση στην Κομισιόν, στις χώρες της ευρωζώνης αλλά και στις αγορές, όπου χθες οι ιταλικές ομολογιακές αποδόσεις και οι μετοχές βούλιαξαν εν μέσω ανησυχιών ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Ρώμη θα «παγώσουν».

 

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αναμένεται να απασχολήσουν και το Εurogroup της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι η αρχική ατζέντα δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή