Ικανοποίηση ΥΠΕΞ από την στάση της ΕΕ για το Σκοπιανό

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 01:06
UPD:15:20

Oι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Εamon Gilmore (δεξιά), της Ελλάδας, Δ. Αβραμόπουλος, και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, Vytautas Leskevicius στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

A- A A+

Tην ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε αφενός να διατηρηθεί ανοικτή η ευρωπαϊκή προοπτική των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, αφετέρου ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί για την ΠΓΔΜ προϋπόθεση για την έναρξη των προενταξιακών της διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφορικά με το ζήτημα της διεύρυνσης ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι για την Ελλάδα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές της ΕΕ και εργαλείο εμπέδωσης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης σε μία περίοδο που, όπως υπογράμμισε, «βλέπουμε μια έξαρση του εθνικισμού σε πολλές βαλκανικές χώρες».

Αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι για πρώτη φορά σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ αποφάσισε ομοφώνως και ρητώς ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και κριτήριο για τη διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου ότι το Συμβούλιο θα αξιολογήσει στο μέλλον, με βάση έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, τα βήματα της ΠΓΔΜ για την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για το θέμα της ονομασίας, υπό της αιγίδα του ΟΗΕ και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο μετά την επίτευξη της λύσης.

Παράλληλα στο κείμενο των συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως η υποστήριξη από την ΕΕ της ελληνικής πρότασης προς τα Σκόπια για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης σχετικού με το θέμα της ονομασίας.

«Σήμερα η ΕΕ μίλησε με μια φωνή και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια. Είναι μήνυμα θετικό και ειλικρινές. Ελπίζουμε ότι τα Σκόπια θα κάνουν τα βήματα που απαιτούνται και θα συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώθηκε απόψε από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο για το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή